Linkovi

Pompeo: Nema dokaza da je Mohamed bin Salman naredio Khashoggijevo ubistvo


Američki državni sekretar Mike Pompeo obraća se novinarima poslije sastanka sa senatorima o ubistvu Jamala Khashoggija, 28. novembar 2018.
Američki državni sekretar Mike Pompeo obraća se novinarima poslije sastanka sa senatorima o ubistvu Jamala Khashoggija, 28. novembar 2018.

Američki državni sekretar Mike Pompeo rekao je u srijedu da, na osnovu obavještajnih podataka koje je vidio, nema direktnih dokaza koji saudijskog prijestolonasljednika Mohameda bin Salmana povezuju sa ubistvom novinara Jamala Khashoggija u saudijskom konzulatu u Turskoj.

Pompeo i sekretar za odbranu Jim Mattis su o Khashoggijevom ubistvu informisali senatore, koji su izrazili zabrinutost što direktorica CIA-e Gona Haspel nije prisustvovala brifingu, zatvorenom za javnost.

Na pitanje zašto Haspel nije bila prisutna, Pompeo je odgovorio: "Tražili su od mene da budem ovdje i došao sam".

Jamal Khashoggi
Jamal Khashoggi

Mattis je rekao senatorima da se "ključna" uloga Saudijske Arabije u održavanju stabilnosti na Bliskom istoku ne može odbaciti, čak i dok Sjedinjene Države traže da krivci za Khashoggijevo ubistvo odgovaraju.

Kasnije je u Pentagonu rekao novinarima da nema dokaza da je Mohamed bin Salman umiješan u ubistvo saudijskog novinara.

I Matis i Pompeo založili su se za nastavak podrške saudijskim operacijama u Jemenu.

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman
Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman

Prema izvještajima američkih medija, CIA je procijenila da je Salman naložio ubistvo saudijskog novinara. Rijad je odbacio te optužbe i za cijeli slučaj okrivio odmetnute agente. Slično je poručio i američki predsjednik Donald Trump, koji je naglasio da je i dalje riječ o otvorenom pitanju.

Državni sekretar rekao je senatorima da bi "pogoršanje odnosa sa Saudijskom Arabijom bila ozbiljna greška za američku nacionalnu bezbjednost i američke saveznike".

Trampova administracija uvela je sankcije protiv 17 saudijskih zvaničnika, ali se usprotivila preduzimanju oštrijih mera za kažnavanje Rijada, dok je predsjednik više puta naglasio ekonomsku važnost prodaje oružja Saudijskoj Arabiji.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG