Linkovi

„SAD ostaju partner Saudijskoj Arabiji uprkos ubistvu Khashoggija”


Predsjednik Donald Trump
Predsjednik Donald Trump

Predsjednik Donald Trump saopštio je da će SAD nastaviti saradnju sa Saudijskom Arabijom uprkos ubistvu novinara Jamala Khashoggija u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

“Zločin protiv Jamala Khashoggija​ je užasan i naša zemlja ga neće oprostiti. Već smo preduzeli teške mjere protiv onih koji su učestvovali u ubistvu”, navodi se u saopštenju Bijele kuće.

Američki mediji su ranije prenijeli saznanja CIA-e da je saudijski princ Mohammed bin Salman naručio Khashoggijevo ubistvo 2. oktobra, što su saudijski zvaničnici porekli.

“Moguće je da je saudijski princ znao za ovaj tragični događaj, a moguće je i da nije! Dakle, možda nikada nećemo saznati činjenice o Khashoggijevom​ ubistvu. U svakom slučaju, mi smo povezani sa Kraljevinom Saudijskom Arabijom. Oni su naš važan saveznik u borbi protiv Irana. SAD namjeravaju da ostanu stabilan partner Saudijskoj Arabiji i osiguraju svoj interes”, navodi se u izjavi Trumpa.

Saudijski princ Mohammed bin Salman
Saudijski princ Mohammed bin Salman

Saudijski tužilac je princa oslobodio odgovornosti, dok je petorici muškaraca izrečena smrtna kazna, a optužnice su podignute protiv 11 osoba. Tužilac je rekao da je 21 osoba u pritvoru zbog povezanosti sa ubistvom.

Njemački ministar spoljnih poslova objavio je da će Berlin zabraniti ulazak u Šengen zonu za 18 Saudijaca.

Predsjednik Trump je rekao da je obaviješten o audio snimku ubistva Jamala Khashoggija u konzulatu u Istanbulu, ali da ga nije preslušao zbog nasilja.

Jamal Khashoggi
Jamal Khashoggi

“To je užasan snimak. Veoma nasilan, zlokoban, užasan”, rekao je predsjednik za Fox News.

Trump je na Foxu ponovio da mu je saudijski princ pet puta rekao da nema veze sa ubistvom Jamala Khashoggija.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG