Linkovi

Senatski odbor tijesnom većinom podržao direktora CIA za novog državnog sekretara


Mike Pompeo, kandidat predsjednika Trumpa za novog državnog sekretara SAD (arhivski snimak)
Mike Pompeo, kandidat predsjednika Trumpa za novog državnog sekretara SAD (arhivski snimak)

Senatski odbor za spoljnopolitičke odnose glasao je tijesnom većinom da potvrdi nominaciju kandidata američkog predsjednika Donalda Trumpa za novog državnog sekretara, direktora CIA-e Mikea Pompea, pošto se republikanac iz Kentuckyja Rand Paul u posljednjem trenutku predomislio i podržao kandidata kome se prethodno protivio.

Pompeu je prijetio rizik da postane prvi kandidat u novijoj historiji koji nije dobio povoljnu preporuku senatskog Odbora za spoljnopolitičke odnose, koji ima 21 člana, budući da su Paul i svih 10 demokrata u odboru najavili da neće podržati njegovu nominaciju.

Međutim, dok se odbor pripremao za glasanje, Paul je imao dramatično saopštenje.

“Predomislio sam se. Odlučio sam da ipak glasam za direktora Pompea", rekao je on, objašnjavajući da je promijenio mišljenje poslije razgovora sa kandidatom, kao i predsjednikom Trumpom, o poukama iračkog rata i pitanjima koja su važna za njega. Paul se prvobitno protivio Pompeu zato što je kao tadašnji kongresmen glasao za američku invaziju na Irak.

Ubrzo poslije toga, odbor je tijesnom većinom preporučio Pompeovu nominaciju senatu u punom sastavu, koji će ga, kako se očekuje, potvrditi kao novog državnog sekretara do kraja nedjelje.

Demokrata iz Delawarea Chris Coons protivio se Pompeu, ali je pristao da glasa kao prisutan - dakle niti za, niti protiv kandidata - da bi nadoknadio odsustvo jednog od republikanaca iz odbora, Johnnyja Isaksona.

Demokrate tvrde da Pompeo nije odgovarajuća osoba za najvišeg diplomatu zemlje podsjećajući da se, kao kongresmen, zalagao za vojna rješenja svjetskih kriza, prije nego što ga je Trump izabrao za šefa CIA-e.

"Ne vjerujem da je direktor Pompeo neko kome će diplomatija uvijek biti prioritet nad konfliktom", izjavio je najviše rangirani demokrata u odboru, Bob Menendez. "Posebno sam zabrinut zbog njegovih ranijih komentara o promjeni režima u Iranu i Sjevernoj Koreji."

Republikanci su isticali Pompeova dostignuća, od toga što je diplomirao kao najbolji u klasi na vojnoj akademiji u West Pointu, preko studija prava na Harvardu do kratke karijere kao prvog čovjeka CIA.

''Ne mogu da zamislim kvalifikovaniju osobu za položaj državnog sekretara", izjavio je predsjedavajući odbora, republikanac Bob Corker.

O nominaciji Pompea glasaće Senat u punom sastavu gdje je troje demokrata najavilo da će se pridružiti republikancima i glasati za potvrdu Pompea.

Vođa senatske manjine Mitch McConnell​, republikanac iz Kentuckyja, uvjeren je da će Pompeo biti potvrđen.

“U Mikeu Pompeu, SAD će imati državnog sekretara koji uživa puno povjerenje predsjednika i koji ima jedinstvene kvalifikacije da ulije novu energiju u našu diplomatiju i predstavlja naše interese u inostranstvu", izjavio je on.

Trump je nedavno uputio Pompea u Pjongjang na sastanak sa sjevernokorejskim predsjednikom Kim Jong-unom uoči Trumpovog planiranog susreta sa Kimom da bi razgovarali o denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG