Linkovi

Trump: Direktor CIA „veoma se dobro slagao” sa liderom Sjeverne Koreje tokom tajnog susreta


Predsjednik Donald Trump
Predsjednik Donald Trump

Američki predsjednik Donald Trump izrazio je optimizam u pogledu mogućnosti denuklearizacije Sjeverne Koreje.

Trump je rekao da se direktor Centralne obavještajne agencije (CIA) Mike Pompeo “veoma dobro slagao" sa liderom Severne Koreje Kim Jong-unom tokom tajnog susreta u Pjongjangu.

“Upravo je napustio Sjevernu Koreju, imao je sjajan sastanak s Kim Jong- nom, odlično su se slagali, zaista sjajno… On je takav čovek, veoma je pametan, ali se slaže s ljudima”, rekao je Trump novinarima na Floridi.

“Kao što sam rekao ranije, Sjevernoj Koreji je na raspolaganju osvijetljen put kada bude ostvarila denuklearizaciju, kompletnu, na način koji može da se provjeri”, rekao je Trump. “Nadamo se da ćemo dočekati dan kada cijelo Korejsko poluostrvo bude moglo da živi u bezbjednosti, prosperitetu i miru”.

Trump je međutim upozorio da ukoliko njegovi razgovori s Kimom ne budu krenuli tokom kojim se on nada, da je spreman odustane od njih.

“Ukoliko ne budemo mislili da će biti uspješni, nećemo ih ni imati”, rekao je Trump i dodao: “Ukoliko sastanak, kada budem tamo, ne bude plodan, ja ću ga uz poštovanje napustiti”.

Trump je takođe otkrio da su u toku pregovori o oslobađanju trojice Amerikanaca, koje Pjongjang ima u pritvoru.

Na svom Twitter nalogu, on je naveo da je Pompeo održao sastanak direktno sa sjevernokorejskim liderom prošle nedjelje i da je sve prošlo veoma, kako se izrazio - glatko. Trump je dodao da su dvojica sagovornika stvorila dobre odnose i da se detalji samita razmatraju.

Pompeo je inače izbor predsjednika Trumpa za zamjenu Rexa Tillersona na mjestu državnog sekretara.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG