Linkovi

Poljska upozorava na "oružanu eskalaciju" zbog migranata na granici sa Bjelorusijom


Poljska policija i granični agenti pokušavaju da spriječe hljade migranata da uđu na teritotriju EU
Poljska policija i granični agenti pokušavaju da spriječe hljade migranata da uđu na teritotriju EU

Poljska je upozorila na moguću "oružanu eskalaciju" na granici sa Bjelorusijom, zbog nekoliko hiljada migranata koji tu pokušavaju da uđu na teritoriju EU. Poljska vlada optužuje Bjelorusiju da je namjerno usmjerila migrante na granicu, u sklopu "hibridnog rata".

Prema riječima portparolke poljske granične službe, u utorak je uhapšeno više od 300 migranata zbog pokušaja da ilegalno pređu granicu. Nije rečeno, međutim, da li su migranti zatražili azil u Poljskoj, što je njihovo međunarodno zagarantovano pravo.

Hiljade migranata i dalje čekaju na granici Bjelorusije i Poljske, ispred bodljikave žice i poljskih graničara. Varšava je rasporedila i specijalne policijske snage, a pojedini poljski zvaničnici procijenili su da se duž granice nalazi 3 do 4 hiljade migranata.

Migranti su uglavnom iz Afganistana, Bliskog istoka i Afrike, uglavnom mlađi muškarci, ali ima i žena i djece. U izvještaju bjeloruske televizije, koji Glas Amerike nije mogao nezavisno da potvrdi, navodi se da migranti ne žele da ostanu u Poljskoj, već da prođu do Njemačke.

Migranti na granici Poljske i Belorusije
Migranti na granici Poljske i Belorusije

EU je optužila bjeloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka da koristi migrante kao političke pione i da im ugrožava živote "gangsterskim" ponašanjem. Brisel je i najavio nove sankcije protiv Bjelorusije.

Poljska i druge članice EU optužuju Bjelorusiju da ohrabruje ilegalne imigrante sa Bliskog istoka, iz Afganistana i Afrike da pređu granicu sa unijom, u znak odmazde zbog evropskih sankcija uvedenih Minsku zbog kršenja ljudskih prava.

"Bjeloruski režim napada poljsku granicu i Evropsku uniju na nezabilježen način. Trenutno imamo kamp migranata koji su blokirani sa bjeloruske strane. Tamo ima oko hiljadu ljudi, uglavnom mladića. Moramo da se suprostavimo tim agresivnim akcijama, ispunjavajući naše obaveze kao članica EU", rekao je na konferenciji za novinare u Varšavi poljski predsjednik Andžej Duda.

Lukašenkova vlada, koju podržava Rusija, odbacuje optužbe da namjerno izaziva migrantsku krizu i okrivljuje Evropu i Sjedinjene Države za patnje migranata na granici.

Lukašenko i ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarali su u utorak telefonom o situaciji na granici i izrazili zabrinutost zbog raspoređivanja velikog broja poljskih vojnika na granici, prenijela je u utorak bjeloruska državna agencija Belta.

"Vođenje rata sa ovim nesrećnim ljudima na granici Poljske i Belorusije i raspoređivanje tenkova - jasno je da je riječ ili o obuci ili ucjeni. Mirno ćemo se tome suprostaviti", poručio je Lukašenko u televizijskom obraćanju.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov sugerisao je da EU pruži Bjelorusiji finansijsku pomoć da zaustavi prilive migranata, pozivajući se na raniji dogovor sa Turskom.

Evropska komisija saopštila je da Bjelorusija ilegalno nudi migrantima lak ulazak u EU preko svoje teritorije.

"To je dio nehumanog i gangsterskog pristupa Lukašenkovog režima koji laže, zloupotrebljava i obmanjuje ljude i dovodi ih u Bjelorusiju pod lažnim obećanjem da će lako da uđu u EU" saopštio je portparol komisije.

UNHCR je takođe zatražio da se prestane sa upotrebom ranjivih ljudi kao političkih piona.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki napisao je na Tviteru da je u interesu Poljske da zatvori svoju granicu i da su akcijama Bjelorusije "u pitanju stabilnost i bezbjednost cijele EU".

Tenzije su narasle duž granice u ponedeljak, kada je velika grupa migranata pokušala da ilegalno uđe u Poljsku, ali je poljska policija u utorak saopštila da je situacija tokom noći bila mirna.

Poljske vlasti zatvorile su zvanični granični prelaz u toj oblasti i podijelile video na kojem se vidi grupa migranata sa šatorima i logorskim vatrama na strani Bjelorusije.

U međuvremenu, litvanski parlament u utorak je proglasio vanredno stanje na granici te zemlje sa Bjelorusijom i u kampovima sa migrantima koji su došli iz te zemlje.

Jednomjesečno vanredno stanje, koje stupa na snagu u ponoć po lokalnom vremenu, omogućiće graničarima da "mentalnom prinudom" i "proporcionalnim fizičkim nasiljem" spriječe migrante da uđu u Litvaniju.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG