Linkovi

Poljska optužuje Bjelorusiju za granične incidente, upućen zvaničan protest


Žica na granici između Poljske i Bjelorusije kod sela Nomiki (REUTERS/Kacper Pempel/)
Žica na granici između Poljske i Bjelorusije kod sela Nomiki (REUTERS/Kacper Pempel/)

Poljske vlasti optužile su Bjelorusiju da je na granici dvije zemlje orkestrirala prekogranični oružani upad.

To je iniciralo da bjeloruskom otpravniku poslova Aleksandru Česnovskom upute protest zbog, kako je precizirano, namjerne eskalacije migrantske krize na granici dvije države.

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su naoružane neidentifikovane osobe u uniformama, u noći između nedjelje i ponedjeljka, prešle na teritoriju Poljske iz Bjelorusije.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Pjotr Vavržik uputio je odlučan protest protiv narušavavanja poljske državne granice, ističući da akcije koje su bjeloruske vlasti preduzimale posljednjih nedjelja imaju sve očiglednija obilježja namjerne eskalacije”, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Poljske.

Istaknuto je i da Poljska takve poteze smatra neprihvatljivim i da ih neće tolerisati, uz poziv Bjelorusiji da pruži objašnjenje za incidente.

Sa druge strane, Bjelorusija je tvrdnje poljskih vlasti odbacila kao neosnovane. Takođe, zvanični Minsk negira optužbe Poljske i Evropske unije da namjerno podstiče ilegalne migrante da uđu u Poljsku i druge države EU preko bjeloruske teritorije.

Anton Bičkovski, portparol bjeloruskog komiteta Državne granične straže negirao je tvrdnje poljskih vlasti, rekavši da im je cilj da se Poljskoj omogući produženje vanrednog stanja na granici.

To sugeriše da je glavna svrha tih akcija dalja eskalacija napetosti i pokušaj stvaranja negativne slike o Bjelorusiji”, rekao je Bičkovski, prenosi državna novinska agencija Belta.

Bjeloruskog izaslanika Aleksandra Česnovskog, poljske vlasti tri puta su pozivale da pruži odgovore u vezi sa situacijom na granici dvije države koju stotine ljudi svakodnevno pokušavaju ilegalno da pređu.

Poljska je na granici uvela vanredno stanje kako bi zaustavila porast broja migranata iz zemalja poput Afganistana i Iraka koji pokušavaju da u tu zemlju stignu iz Bjelorusije.

Evropska komisija i zvanična Varšava tvrde da je krizu na granici dvije države izazvala Bjelorusija kao vid hibridnog rata osmišljenog da izvrši pritisak na Evropsku uniju koje je uvela zvaničnom Minsku. Bjelorusija te optužbe poriče.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG