Linkovi

Politička pobuna: SNSD blokirao najviše državne institucije


Sastanak u Istočnom Sarajevu
Sastanak u Istočnom Sarajevu

Uprkos upozorenjima domaćih i međunarodnih aktera u BiH Milorad Dodik produbio je političku krizu u zemlji blokiravši odluke u najvišim državnim tijelima.

Predsjednik SNSD-a, član Predsjedništva BiH i osoba sa američke liste sankcionisanih zbog rušenja ustavnog poretka BiH, najavio je blokadu najviših institucije Bosne i Hercegovine.

Nakon sastanka sa funkcionerima sa državnog nivoa, u Istočnom Sarajevu, Dodik je najavio blokadu odlučivanja u oba doma državnog parlamenta, državnoj Vladi (Vijeću ministara BiH) i Predsjedništvu.

Dodik: Obustavljamo donošenje odluka u državnom parlamentu, Vijeću ministara i Predsjedništvu
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:18 0:00

SNSD drži četiri mjesta u Domu naroda Parlamenta BiH tako da je bez ruku iz ove stranke nemoguće da parlamentarnu proceduru završi bilo kakva odluka ili zakon.

Ranija upozorenja domaćih i međunarodnih aktera u BiH da će blokade zaustaviti ionako nedovoljan napredak zemlje nisu urodila plodom.

Dodik i grupa koju predvodi oglušili su se na upozorenja Evropske Unije, Vijeća za implementaciju mira u BiH te zemalja Kvinte (Italija, Francuska, Njemačka, Velika Britanija i SAD).

Povod za ovu političku pobunu je odluka Ustavnog suda BiH kojom je nekoliko članova Zakona iz entiteta RS proglašeno neustavnim.

Osporeni su članovi Zakona koji su predviđali da je javno poljoprivredno zemljište vlasništvo entiteta, dok je Ustavni sud BiH odlučio da se svo javno poljoprivredno zemljište smatra imovinom nad kojom upravlja država.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik nazvao je odluku Ustavnog suda BiH o knjiženju poljoprivrednog zemljišta na državu BiH "državnim udarom", jer, kako je rekao, "predstavlja napad na teritorijalnu organizaciju", prema kojoj Republici Srpskoj pripada 49 odsto, a Federaciji BiH 51 odsto teritorije.

Više pravnih stručnjaka osporilo je ovu tvrdnju, kao kontraargument navodeći da bi, tom "nakaradnom pravnom logikom", državno more pripadalo entitetu Federacija BiH, što u praksi nije slučaj. Odluka Ustavnog suda ne predviđa oduzimanje teritorije, tvrde stručnjaci, već regulira pravo upravljanja.

Uprkos pravnim obrazloženjima o "antidejtonskim aktivnostima Ustavnog suda BiH" raspravljala je na posebnoj sjednici i skupština entiteta Republika Srpska donoseći osam zaključaka među kojima je i "izbacivanje" stranih sudija iz Ustavnog suda BiH.

Jedan od zaključaka nalaže i potčinjavanje entitetu svih kadrova iz RS-a u institucijama BiH, protivno zakletvi koju su funkcioneri položili preuzimajući svoje funkcije.

U zakletvi vjernosti državnog službenika u instituciji BiH stoji:

"Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost državnog službenika, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse i zakone Bosne i Hercegovine, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana."

Među funkcionerima koji su se odazvali današnjim instrukcijama Milorada Dodika su Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, Predsjednik Izborne komisije BiH Branko Petrić, Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija te članovi Parlamenta koje kontroliše SNSD.

Tegeltija: Ponašaćemo se tačno kako kaže NSRS
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:28 0:00

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG