Linkovi

EU o stavovima NSRS: Nepovredivost granica je temeljni princip EU. O sastavu Ustavnog suda samo u okviru propisanih procedura


Glas Amerike je od Misije EU u BiH zatražio zvaničan stav o zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske od 17.02. u kojima se najavljuje blokada odlučivanja u institucijama BiH.

U odgovoru koji smo dobili stoji:

"Evropska unija podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine. Nepovredivost granica ostaje temeljni princip za Evropsku uniju. Nadalje, potrebno je očuvati funkcionalnost institucija.

Evropska unija ponovno potvrđuje ključnu ulogu Ustavnog suda BiH za provođenje vladavine prave i podsjeća na konačnu i obvezujuću prirodu njegovih odluka.

Obaveza je relevantnih vlasti u BiH da osiguraju provedbu odluka Ustavnog suda. Rješenja po pitanju sastava Ustavnog suda moguća su u okviru propisanih procedura i uz šire reforme koje su dijelom procesa pristupanja EU, kako je i predočeno u Mišljenju Evropske komisije i Izvještaju stručnjaka (Priebe i drugi).

EU apeluje na sve političke aktere u BiH da se fokusiraju na zajednički cilj i opredjeljenje perspektivi pristupanja EU, i na vitalne socioekonomske reforme u interesu građana. Ovo je posebno važno uoči predstojećeg Samita EU i Zapadnog Balkana u Zagrebu. EU je spremna da facilitira i pomogne u tome."

XS
SM
MD
LG