Linkovi

Policija pod pritiskom dok se brojanje glasova približava kraju


Pristalice skupova "Prebrojte svaki glas" i "Obustavite brojanje" ispred Centra za konvencije Pennsylvania, u Philadelphiji, 6. novembra 2020. (Eša Sarai/VOA)
Pristalice skupova "Prebrojte svaki glas" i "Obustavite brojanje" ispred Centra za konvencije Pennsylvania, u Philadelphiji, 6. novembra 2020. (Eša Sarai/VOA)

I dok se broj glasačkih listića koji se prebrojavaju smanjuje, zvaničnici za sprovođenje izbora širom Sjedinjenih Država sve više pozivaju policiju i savezne bezbjednosne službe da pomognu u održavanju mira.

Od Philadelphije to Phoenixa, kordoni uniformisanih policajaca postaju uobičajeni, razdvajajući građane koji proslavljaju i demonstrante koji negoduju od radnika koji broje glasačke listiće u vladinim zgradama i na drugim mjestima.

Do sada su okupljanja, iako bučna, bila mirna. Ali zvaničnici upozoravaju da tenzije ključaju dok se nacija približava proglašenju pobjednika.

"To je zabrinjavajuće za moje zaposlene. Imam zaposlenike koji nervozno napuštaju zgradu i to s pravom", rekao je novinarima Joe Gloria​ koji registruje birača u okrugu Clark u državi Nevada, izražavajući zabrinutost drugi dan zaredom.

"Imamo relativno veliku silu za sprovođenje zakona, plus obezbjeđenje našeg okruga koje je ovdje na licu mjesta", rekao je, pohvalivši odgovor kao odličan. "Oni nadgledaju društvene medije zbog bilo kakvih vrsta prijetećih poruka", rekao je Gloria i dodao: "Činimo sve što možemo da zaštitimo svoje zaposlene".

Ali, ne odvija se sve glatko.

Pristalice republikanskog predsjednika Donalda Trumpa i njegovog demokratskog izazivača, bivšeg potpredsjednika Joea Bidena, nakratko su se sukobljavali tokom suprotstavljenih demonstracija u četvrtak uveče do petka ujutru ispred odjeljenja za izbore okruga Maricopa u Phoenixu u državi Arizona.

Nekoliko sati ranije, zvaničnici za izbore najavili su uspostavljanje zone slobodnog govora - postavljanjem ograde i dovođenjem policije kako bi zaštitili radnike koji sprovode izborne aktivnost od "prijetnje zastrašivanjem", jer su neki demonstranti nosili pištolje ili puške.

A u Philadelphiji, Pennsylvania, zvaničnici su u petak objavili da su uhapšena dvojica muškaraca iz države Virginia koji su uhvaćeni kako nose pištolje ispred kongresnog centra u kome su prebrojavani glasovi.

Policijska komesarka Danielle Outlaw​ rekla je da su muškarci prvi put uočeni u četvrtak kasno uveče, nakon što je policija iz Philadelphije dobila dojavu od FBI-a da su prevalili put od 450 kilometara dok su "posjedovali oružje i municiju".

Outlaw​ je rekla da je policija prišla muškarcima nakon što je primjetila da je jedan imao pištolj u futroli na boku, dok se činilo da drugi skriva pištolj ispod jakne.

Muškarci su u petak identifikovani kao Joshuau Maciasa i Antonia Lamottu obojica iz Chesapeakeaua u državi Virginia, saopštio je Ured državnog tužioca iz Philadelphije.

Ni Lamotta ni Macias nisu imali potrebne dozvole za nošenje oružja u Philadelphiji, a potom su uhapšeni zbog optužbi za oružje.

Prema izjavi koju je objavila Liga protiv klevete, Macias je u četvrtak uživo prenosio svoj video snimak na Facebooku ispred Kongresnog centra Pennsylvania u Philadelphiji.

U video snimku, Macias je pozvao kolege patriote da se bore i "osiguraju da se prebroja svaki legitimni glas. Ne ove glasačke listiće koji se odvijaju u tim kuloarima".

"Borimo se za Ameriku kakvu poznajemo", rekao je i ohrabrio druge da "ustanu sa svojih sjedišta i krenu u akciju".

Godine 2016. godine, u video zapisu C-SPAN-a identifikovan je Macias kao direktor orgnaizacije Veterani za Trampa (Vets for Trump), a ta kuća je intervjuisala Maciasa u predvorju Trumpovog tornja, dok su zvaničnici stizali na sastanak sa tada izabranim predsjednikom Trumpom.

Nakon hapšenja Maciasa u četvrtak u Philadelphiji, u policijskoj pretrazi vozila kojim su se on i Lamotta vozili iz Virginije, srebrnog sportskog terenskog vozila "hamer" u vojnom stilu, pronašla je automatsku pušku i 160 metaka.

Takođe postoje indicije da su muškarci možda sljedbenici teorije zavjere KAnon.

Naljepnica na zadnjem vjetrobranskom staklu pokazala je crveno slovo "K", zajedno sa skraćenicom "VVG1VGA", za koju pristaše kažu da znači "gdje idemo jedan, idemo svi".

Okružni tužilac u Philadelphiji​ Larry Krasner​ rekao je da bi muškarci takođe mogli biti optuženi za kršenje izbornog zakona, ali je odbio da dalje spekuliše.

"U ovom trenutku nemamo naznake da je priča veća od ove dvije osobe", rekao je, iako je istragu nazvao "vrlo aktivnom".

Ali hapšenja i učešće FBI-a i Sekretarijata za unutrašnju bezbjednost u istrazi nisu ni malo odvratili pristalice oba predsjednička kandidata od održavanja konkurentskih skupova ispred Kongresnog centra u Philadelphiji kasnije u petak.

"Pokušali su da nas zastraše, pa smo priredili zabavu", rekao je za Glas Amerike Mike​, stanovnik Philadelphije koji slavi sa Bidenovim pristalicama.

Trumpove pristalice, mnogi iz drugih država, takođe su se okupili u blizini, tražeći da im se omogući da posmatrači nadgledaju radnike koji prebrojavaju glasove.

"Došla sam ovde da pokažem podršku predsjedniku Trumpu", rekla je Olivia Ingrassia, koja je putovala u Philadelphiju sa majkom sa Long Islanda, New York. "Nećemo pristati na ovo. Ovo je prevara, a ja stojim sa predsjednikom. Izboriće se kroz ovo".

Federalni i državni zvaničnici mjesecima su se spremali za potencijalno nasilje, očekujući iscrpljenost i tanke živce ljudi zbog neizvjesnih izbora u kombinaciji sa vjerovatnoćom da će rezultati biti odloženi zbog velikog glasačkih listića poslatih poštom.

Prije izbora, zvančnici službi bezbjednosti, uključujući i zvaničnike FBI-a, takođe su izrazili saglasnost da bi dezinformacije iz domaćih izvora ili sa strane inostranih protivnika SAD mogle pomoći u podsticanju nasilja, iako su insistirali da su za to spremni.

"Naše pripreme za (izbore 2020) uzimaju u obzir trenutnu klimu u zemlji", rekao je tada zvaničnik FBI za VOA.

Materijal Reutersa uključen je u pisanje ovog teksta.

XS
SM
MD
LG