Linkovi

Turista koji je 2021. zaronio do Titanika: "Kamikaza operacija"


Graphic on the Titan tourist submersible used to explore the wreckage of the Titanic in the North Atlantic, which went missing with five people on board.
Graphic on the Titan tourist submersible used to explore the wreckage of the Titanic in the North Atlantic, which went missing with five people on board.

Dok se nastavlja međunarodna potraga za podmornicom koji je nestala nakon što je krenula prema podvodnim olupinama Titanica, čovjek koji je bio jedan od prvih putnika ove kompanije za podmornice okarakterizirao je zaron koji je napravio prije dvije godine kao "operaciju kamikaze".

“Morate biti pomalo ludi da biste radili ovakve stvari”, rekao je Arthur Loibl, 61-godišnji penzionisani biznismen i avanturista iz Njemačke.

Loibl je u srijedu za AP rekao da je prvi put imao ideju da vidi olupinu Titanika dok je bio na putovanju na Južni pol 2016. godine. U to vrijeme, ruska kompanija je nudila ronjenje za pola miliona dolara.

Nakon što je OceanGate sa sjedištem u državi Washington najavio vlastitu operaciju godinu dana kasnije, on je iskoristio priliku, plativši 110.000 dolara za zaron 2019. koji je propao kada prva podmornica nije preživjela testiranje.

Dvije godine kasnije krenuo je na uspješno putovanje, zajedno sa izvršnim direktorom OceanGatea Stocktonom Rushom, francuskim roniocem i stručnjakom za Titanik Paul-Henri Nargeoletom i dvojicom muškaraca iz Engleske.

“Zamislite metalnu cijev dugu nekoliko metara sa metalnim podom. Ne možeš stajati. Ne možeš kleknuti. Svi sjede blizu ili jedan na drugome”, rekao je Loibl. "Ne možete ne biti klaustrofobični."

Tokom 2,5-satnog spuštanja i uspona, svjetla su isključena radi uštede energije, rekao je, a jedino osvjetljenje dolazilo je od fluorescentnog svjetlećeg štapa.

Ronjenje je više puta odlagano kako bi se riješio problem s baterijom i utezima za balansiranje. Ukupno je putovanje trajalo 10,5 sati.

Grupa je imala sreće i uživala je u nevjerovatnom pogledu na olupinu, rekao je Loibl, za razliku od posjetilaca na drugim ronjenjima koji su mogli da vide samo polje krhotina ili u nekim slučajevima uopšte ništa. Neki kupci su izgubili bespovratna plaćanja nakon što je loše vrijeme onemogućilo spuštanje.

Opisao je Rusha kao majstora koji je pokušao da se zadovolji onim što je bilo na raspolaganju za izvođenje ronjenja, ali gledajući unazad, rekao je, "to je bilo pomalo sumnjivo."

„Bio sam malo naivan, sada gledajući unazad“, rekao je Loibl. “To je bila kamikaza operacija.”

Podmornica OceanGate u kojoj su Rush, Nargeolet, britanski avanturista i dva člana pakistanske poslovne porodice nestala je u nedjelju nakon što je krenula prema olupini slavnog broda, koji je udario u santu leda i potonuo 1912., ubivši svih osim oko 700 od otprilike 2.200 putnika i posade.

Novootkrivene tvrdnje sugeriraju da su u toku razvoja podmornice, nazvane Titan, davana značajna upozorenja o sigurnosti.

Potragu vodi američka obalska straža. Avioni su u utorak i srijedu otkrili podvodne buke, ali zvaničnici nisu bili sigurni šta ih je izazvalo.

XS
SM
MD
LG