Linkovi

Bivši uposlenik: Putnici u opasnosti jer podmornica nije dovoljno testirana


Turistička podmornica OceanGate
Turistička podmornica OceanGate

Kompanija OceanGate, čija je turistička podmornica nestala u sjevernom Atlantiku dok je zaranjala ka olupini Titanika, bila je nekoliko puta upozorena na katastrofalne sigurnosne probleme koji mogu nastati, pokazuju sudska dokumenta.

SIJETL - Za podmornicom se traga avionima, brodovima i pod vodom. U potrazi je registrovana podvodna buka koja se sada istražuje. U podmornici ima petoro putnika, a zalihe kiseonika su ograničene i ističu u četvrtak ujutru po lokalnom vremenu.

Dejvid Lokridž, direktor pomorskih operacija u kompaniji OceanGate, u izvještaju 2018. godine naveo je da je potrebno sprovesti još testiranja i da bi putnici mogli da budu u opasnosti kada se nađu na "ekstremnim dubinama", pokazuju sudska dokumenta u tužbi podnijetoj Okružnom sudu u Sijetlu.

OceanGate je tada tužio Lokdirža jer je prekršio dogovor o povjerljivosti informacija, a Lokridž je podnio kontratužbu tvrdeći da je nepravedno otpušten jer je postavljao pitanja o sigurnosti i testiranju. Sudski proces je završen nagodbom poslije nekoliko mjeseci.

Lokridž je naveo da je zabrinut zbog odluke kompanije da se osloni na osjetljivi akustični monitoring kako bi utvrdila nedostatke podmornice kada je pod pritiskom, umjesto da uradi kompletan skener podmornice. Tvrdio je da mu je rečeno da oprema za takvu vrstu provjere ne postoji.

"To je bilo problematično jer akustične analize pokažu nedostatak tek pri kraju, maltene milisekunde prije implozije, i ne mogu da utvrde mane prije nego što je podmornica pod pritiskom", tvrdi se u tužbi Lokrdiža.

Titan je, prema navodima kompanije, napravljen tako da može da zaroni 4.000 metara u dubinu, gdje se nalazi olupina Titanika. Lokridž, međutim, tvrdi da je certifikovana samo za zaron do 1.300 metara i da kompanija nije platila prozivođaču da napravi podmornicu certifikovanu za 4.000 metara.

"Ti potezi kompanije mogu da dovedu putnike u potencijalnu ekstremnu opasnost u eksperimentalnoj podmornici", tvrdi se u kontra tužbi.

Kompanija je, međutim, tvrdila da Lokdridž nije inženjer i da nije bio zadužen za inženjerske poslove oko Titana. Otpušten je pošto je odbio da prihvati uvjeravanja glavnog inženjera kompanije da je akustično testiranje bolje za otkrivanje nedostataka nego što bi to bio skener, tvrdi OceanGate.

Direktor kompanije Stokton Raš, koji je jedan od putnika u nestaloj podmornici, prošle godine je govorio o takvom testiranju i opisao da je prototip spustio na 4.000 metara, uz ocjenu da "pravi veliku buku".

Onda je, kako je rekao, izvukao plovilo na površinu, i pri drugom zaronu je takođe pravilo veliku buku - iako je trebalo da bude tiše. Kompanija je tada otkazala saradnju sa proizvođačem podmornica i angažovala drugog proizvođača koji radi sa avio industrijom, rekao je Raš.

Pilot podmornice Rendi Holt (desno) i direktor kompanije OceanGate Stokton Raš u podmornici 2013 godine
Pilot podmornice Rendi Holt (desno) i direktor kompanije OceanGate Stokton Raš u podmornici 2013 godine

Društvo pomorskih tehnologa, koje sebe opisuje kao udruženje profesionalaca, okeanskih inženjera i tehnologa, poslalo je upozorenje kompaniji 2018. godine.

U pismu Rašu, društvo je tražilo da kompanija testiranje prepusti nezavisnim ekspertima, kako bi sačuvala sigurnost putnika.

Raš je to odbio.

U pismu koje je objavio Njujork tajms, članovi društva izrazili su zabrinutost da bi "eksperimentalni pristup kompanije mogao da ima negativne posljedice, od malih do katastrofalnih, koje bi mogle da utiču na sve u industriji".

U intervjuu za magazin Smitsonijan 2019. godine, Raš je ocijenio da takav pristup guši inovacije.

"Nije bilo povrijeđenih u turističkim podmornicama više od 35 godina. Veoma je sigurno jer postoje brojni propisi, ali baš zbog svih tih propisa usporene su inovacije i rast".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG