Linkovi

Šta se zna o podmornici koja je nestala na putu do Titanika?


Podmornica Titan kompanije OceanGate (AP/OceanGate)
Podmornica Titan kompanije OceanGate (AP/OceanGate)

Američka Obalska straža predvodi potragu za podmornicom nazvanom Titan u sjevernom Atlantiku, u udaljenom području gdje je potonuo Titanik 1912. godine. Olupina broda se nalazi na oko 3,8 kilometara ispod površine.

BOSTON - Ovo je bio treći godišnji zaron do olupine Titanika koji organizuje kompanija OceanGate Expeditions od 2021. godine.

Slika britanskog milijardera Hamiša Hardinga, za kojeg se tvrdi da je među putnicima nestale podmornice.
Slika britanskog milijardera Hamiša Hardinga, za kojeg se tvrdi da je među putnicima nestale podmornice.

Kada je i gdje je nestao Titan?

Podmornica je zaronila u nedelju ujutro, a njeno pomoćno plovilo izgubilo je kontakt sa njom oko sat i 45 minuta kasnije, saopštila je Obalska straža.

Prema podacima kanadskih spasilaca, podmornica je uočena na oko 700 kilometara južno od Njufaundlenda.

Dejvid Konkenon, savjetnik u kompaniji, rekao je za AP da u podmornici ima zaliha kiseonika za 96 sati. Dodao je da se radi na tome da se u vodu uputi plovilo koje može da zaroni i na dubinu do 6 kilometara, što prije.

Ko je bio u podmornici?

Obalska staža saopštila je da su u plovilu bili pilot i "četvoro specijalista" - odnosno ljudi koji su platili za ovu avanturu. Oni naizmjenično upravljaju podmornicom.

Titan ovakve ekspedicije organizuje od 2021, a prva grupa turista je tada platila između 100 i 150.000 dolara za pojedinačnu kartu. Sada mjesto u podmornici košta oko 250.000 dolara po osobi.

Britanski biznismen Hamiš Harding koji živi u Dubaiju u UAE, jedan je od specijalista misije, saopštila je kompanija.

Harding je do sada oborio tri puta Ginisov rekord, uključujući i za najduži boravak u dubini okeana u plovilu. Zajedno sa istraživačem okeana Viktorom Veskovim zaronio je u Marijansku brazdu 2022, najnižu tačku okeana.

Dvojica članova poznate pakistanske porodice - Šazada Davud i njegov sin Suleman takođe su putnici u podmornici.

Kakav je tip podmornice Titan?

Riječ je o podmornici koja može bezbjedno da zaroni 4 kilometra u dubinu, piše u dokumentima kompanije OceanGate.

Kompanija tvrdi da plovilo ima softver za procjenu bezbjednosti za svaki zaron. Kada je u maju 2021. podnijela dokumente sudu u Virdžiniji, koji se bavi pitanjima u vezi sa Titanikom, kompanija je izvela više od 50 probnih zarona sa podmornicom, neka su bila i na dubini Titanika.

Tokom ekspedicije 2022. kompanija je prijavila tehnički problem prilikom zarona, pa je podmornica morala da bude prikačena za platformu koja je podigla na površinu.

Olupina Titanika nalazi se na oko 640 kilometara od Nove Škotske u Kanadi
Olupina Titanika nalazi se na oko 640 kilometara od Nove Škotske u Kanadi

Šta je bila misija Titana?

Cilj ekspedicije, prema navodima kompanije OceanGate bio je da se dokumentuje propadanje Titanika pod vodom, kao i razvoj podvodnog ekosistema oko olupine.

Olupinu broda polako izjedaju određene vrste bakterija, koje se hrane gvožđem. Neka predviđanja govore da bi olupina mogla da nestane u narednih nekoliko decenija.

Kompanija OceanGate kaže da je podmornica opremljena kamerama visoke rezolucije i sonarnom opremom. Saznanja o olupini Titanika mogu da pomognu naučnicima da otkriju više i o drugim potonulim brodovima, posebno za vrijeme svetskih ratova.

Drugi fokus su flora i fauna: oko olupine uočene su stotine novih vrsta.

"Okean radi svoje, a mi moramo da dokumentujemo sve dok Titanik potpuno ne nestane ili postane neprepoznatljiv", rekao je 2021. godine za AP tadašnji šef ekspedicija Stokton Raš.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG