Linkovi

Počela suspenzija britanskog parlamenta, Džonson tvrdi da će biti sporazum sa EU


Britanski premijer Boris Džonson govori u parlamentu, 10. septembar 2019.
Britanski premijer Boris Džonson govori u parlamentu, 10. septembar 2019.

Britanski premijer Boris Džonson rekao je utorak da će sporazum o Brexitu biti postignut i da će Britanija napustiti Evropsku uniju 31. oktobra.

"Imaćemo sporazum i radićemo veoma naporno da ga dobijemo. Juče sam u Irskoj razgovarao sa našim irskim prijateljima o tome, a ići ćemo u Brisel i razgovarati sa nekim drugim evropskim prijestonicama", rekao je Džonson i ponovo upozorio da će Britanija izaći iz EU bez dogovora, ako to bude apsolutno neophodno.

Džonson je prethodno uspio da realizuje plan o suspenziji parlamenta, ali je pretrpio više poraza u sporu sa poslanicima odlučnim da spriječe izlazak Britanije iz Evropske unije bez sporazuma.

Džonson je pretpio tri poraza u parlamentu kada je riječ o planovima vlade za Brexit, prije nego što je rano ujutro u utorak počela kontroverzna petonedjeljna suspenzija.

Parlament je na sjednici, koja je trajala duboko u noć, naložio vladi da objavi privatne prepiske o planovima za Brexit i odbacio poziv britanskog premijera da se održe vanredni izbori da bi se riješio politički zastoj.

Parlament je zatim, na zahtjev vlade, suspendovan do 14. oktobra , što je drastičan potez koji bi Džonsonu trebalo da omogući da isplanira naredne korake, bez miješanja poslanika.

U Donjem domu parlamenta su zbog suspenzije protestovali opozicioni poslanici koji su uzvikivali "Sram vas bilo" i nosili transparente na kojima je pisalo "Ućutkani".

Spiker Donjeg doma parlamenta Džon Berkou, koji je najavio da će podnijeti ostavku, kritikovao je suspenziju parlamenta, uz ocjenu da to nije "standardna ili normalna procedura".

Britanski premijer izjavio je u ponedjeljak da neće tražiti odlaganje Brexita, nekoliko sati pošto je na snagu stupio zakon kojim se od njega zahtjeva da odloži izlazak Britanije iz Evropske unije do 2020, ako ne bude uspio da sa Briselom postigne sporazum o "razvodu".

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG