Linkovi

Britanski ministar vanjskih poslova: Suspendovanje rada Parlamenta zakonito i ispravno


Suspendovanje rada Parlamenta Velike Britanije je zakonito i savršeno ispravno, izjavio je britanski ministar spoljnih poslova Dominic Raab, javlja Reuters.

On je novinarima po dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova EU u Helsinkiju rekao da su optužbe da je suspendovanje rada Parlamenta odstupanje od ustava besmislene.

"Ideja da je to neka vrsta odstupanja od ustava je besmislena. To je, zapravo, zakonito, savršeno ispravno i postoji takav presedan", istakao je Raab.

Raab je dodao da narod želi da Velika Britanija napusti EU, ali i da vidi da se razgovara i o svim drugim stvarima za koje se očekuje da budu tema razgovora vlade.

Premijer Velike Britanije Boris Johnson zatražio je od britanske kraljice Elizabete Druge da suspenduje rad Parlamenta do 14. oktobra.

Kraljica je odobrila taj zahtjev.

Suspendovanje rada Parlamenta izazvalo je nezadovoljstvo britanske javnosti i povećalo rizik od "Brexita" bez postignutog sporazuma sa EU.

Britanski mediji tvrde da je Johnson zatražio suspendovanje rada Parlamenta kako poslanici ne bi imali vremena da još jednom odgode izlazak Velike Britanije iz EU.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG