Linkovi

Merkel: Spremni smo za sve što Brexit donosi


Angela Merkel
Angela Merkel

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u nedjelju da će se sastati sa britanskim premijerom Borisom Johnsonom u srijedu uveče kako bi raspravljali o planiranom britanskom napuštanju Evropske unije, dodajući da je Berlin pripravan i za Brexit bez dogovora.

Johnson nastoji da ubijedi lidere Evropske unije da ponovo otvore razgovore o Brexitu u susret mogućnosti da Britanija, druga najveća članica EU, napusti Uniju 31. oktobra bez sporazuma, što bi izazvalo ekonomski šok i, prema očekivanjima biznis lidera, velike poremećaje.

"Pozdravljamo svaku posjetu. Morate da razgovarate i morate da pronađete dobro rješenje", rekla je Merkel tokom diskusije u sjedištu kancelara.

"Pripravni smo za svaki rezultat, možemo to reći, čak i ako ne dođemo do sporazuma. Ali u svakoj prilici ću načiniti napor da pronađemo rješenje - sve do posljednjeg dana pregovora", dodala je.

"Mislim da je uvijek bolje otići uz sporazum nego bez njega. Ali, ukoliko to nije moguće, bićemo spremni za alternativu, takođe".

List Sunday Telegraph izvijestio je da će Johnson reći Merkelovoj da britanski parlament ne može da zaustavi Brexit.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG