Linkovi

Plan Pentagona ima za cilj da se izbjegnu civilne žrtve u vojnim napadima


Kuća porodice Ahmadi nakon napada američkim dronovima u Kabulu u Afganistanu krajem augusta prošle godine.
Kuća porodice Ahmadi nakon napada američkim dronovima u Kabulu u Afganistanu krajem augusta prošle godine.

Pentagon će uspostaviti novi centar u narednoj godini u namjeri da se izbjegnu civilne žrtve u američkim vojnim operacijama u svijetu kroz bolju edukaciju i obuku, te pojačanu provjeru prije pokretanja napada.

Plan koji je naredio ministar odbrane Lloyd Austin i koji je objavljen u četvrtak dolazi nakon široko rasprostranjenih kritika zbog američkog zračnog napada u Kabulu prošlog augusta u kojem je ubijeno 10 civila, uključujući djecu, tokom posljednjih haotičnih dana povlačenja američkih trupa iz Afganistana.

Visoki zvaničnik odbrane rekao je da će razvoj novog Centra izvrsnosti civilne zaštite i za druga poboljšanja koštati "desetine miliona dolara" godišnje. U Centru bi trebalo raditi oko 150 osoba. Centar bi prvobitno počeo sa radom u budžetskoj godini 2023. koja počinje 1. oktobra, a u potpunosti bi bio popunjen i radio u punom kapacitetu do 2025. Zvaničnik je govorio pod uslovom anonimnosti kako bi pružio detalje plana.

Promjene koje je odobrio Austin zahtijevaju ažurirane politike i smjernice za vojne operacije i korake koji se moraju poduzeti kako bi se bolje analizirala prijetnja i procijenila situacija na terenu.

Ključna kritika napada dronom u Afganistanu bila je da su oni koji su donosili konačnu odluku prebrzo zaključili da je bijela Toyota Corolla usklađena s obavještajnim podacima zbog čega je gađano pogrešno vozilo. Novi plan Pentagona ima za cilj sprečavanje takvih grešaka kroz konzistentnije djelovanje timova.

Plan bi stavio novo osoblje u svaku od borbenih komandi koje se nalaze u Evropi, Africi, Bliskom istoku, Indo-Pacifiku, Južnoj Americi i Sjevernoj komandi SAD-a u Coloradu, kao i u svim vojnim službama, drugim višim komandama i vitalnim mjestima kao što su Komanda za specijalne operacije, Cyber komanda i Odbrambena obavještajna agencija.

Postojale su kritike, posebno od strane organizacija za ljudska prava, da su američki vojni udari u Siriji, Iraku i drugim ratištima ubili civile, ali da zvaničnici nisu uspjeli ili su bili spori da priznaju civilne žrtve.

Nezavisna revizija koja je obavljena krajem prošle godine otkrila je da je bolja komunikacija između onih koji donose odluku o napadu i drugog osoblja za podršku mogla izazvati više sumnji u vezi s napadom u Kabulu ili ga možda spriječiti.

Prema Austinovom planu, postojaće stalna edukacija i obuka i konkretnije politike o dobijanju pozitivne identifikacije za metu. Procjene civilnih žrtava postat će dosljedan element u vojnim vježbama kako bi vojnici mogli izbjeći ubijanje nedužnih.

Novi sistem će poboljšati prikupljanje podataka i istrage kako bi Pentagon mogao preciznije prijaviti smrt civila. Njime će se postaviti novi okvir za način na koji Ministarstvo odbrane reaguje na stradanje civila, uključujući njihovo priznanje i pružanje saučešća i drugu pomoć.

U širem smislu, plan uključuje bolju procjenu u protuterorističkim napadima, kao i izglede za civilne žrtve u ratu velikih razmjera.

Pregledom zračnog napada u Afganistanu od strane RAND Corp. u augustu 2021. zaključuje se da je fokus vojske na civilnim žrtvama godinama uglavnom uključivao operacije na mjestima kao što su Afganistan, Sirija i Irak. RAND navodi da Pentagon nije spreman da se pozabavi ovim pitanjem u većem tipu rata, koji bi vjerovatno uključivao borbu u urbanim područjima gdje bi bilo teže napraviti razliku između civilnih i vojnih ciljeva.

U napadu dronom 29. augusta u Afganistanu ubijeni su Zemerai Ahmadi i devet članova porodice, uključujući sedmero djece. Ahmadi (37) je bio dugogodišnji zaposlenik američke humanitarne organizacije i nije bio vojno angažovan, kako su prvobitno tvrdili vojni zvaničnici.

Pentagon je prvobitno rekao da je napad bio validan, uprkos ubistvu deset civila, ali je kasnije priznao da je to bila "tragična greška". Nezavisna analiza Pentagona zaključila je da nije bilo lošeg ponašanja ili nemara.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG