Linkovi

Izvještaj: SAD greškom gađale humanitarnog radnika u Afganistanu


Afganistanci ispred kuće porodice Ahmadi oštećene u američkom udaru dronom u Kabulu, 29. augusta 2021.
Afganistanci ispred kuće porodice Ahmadi oštećene u američkom udaru dronom u Kabulu, 29. augusta 2021.

Video analiza je pokazala da su SAD vjerovatno greškom gađale humanitarnog radnika misleći da napadaju borce Islamske države u finalnom vazdušnom udaru u Afganistanu, u kome je poginulo 10 civila, objavio je New York Times.

Pentagon je saopštio da je spriječio novi napad koji je planirala ekstremistička grupa Islamska država, tako što je izvršio udar dronom 29. augusta - dan prije nego što su američki vojnici okončali svoju dvadesetogodišnju misiju. Vazdušni udar je izvršen poslije teškog napada ispred aerodroma gdje je bila okupljena masa ljudi koji su pokušavali da napuste zemlju zbog pobjede Talibana.

Međutim, građanin Kabula Aimal Ahmadi ranije je izjavio za agenciju AFP da je u napadu ubijeno 10 civila, među kojima je bila njegova mala kćerka, bratići, bratićne i njegov brat Ezmarai Ahmadi, koji je vozio automobil koji je pogođen nakon što ga je parkirao ispred kuće.

Analizirajući snimak sigurnosne kamere, Times je objavio da je američka vojska možda vidjela Ezmaraija Ahmadihja i jednog kolegu kako utovaruju kanistere vode, budući da je poslije kolapsa vlade koju je podržavao Zapad došlo do nestašice vode, a takođe su nosili jedan laptop za njegovog šefa.

Ezmarai Ahmadi je bio inženjer i radio za humanitarnu i logističku grupu "Nutrition and Education International", sa sjedištem u Kaliforniji. Bio je među hiljadama Afganistanaca koji su se prijavili za američku vizu, kažu njegovi rođaci.

Američki zvaničnici navode da je poslije udara dronom došlo do veće eksplozije, što pokazuje da je u vozilu bilo eksploziva.

Istragom nisu nađeni dokazi

Međutim, Times je objavio da u svojoj istrazi nije naišao na dokaze druge eksplozije. Ustanovljeno je da je udubljena obližnja kapija, ali nema jasnih tragova eventualne dodatne eksplozije, kao što bi bili raznijeti zidovi, piše njujorški dnevnik.

Aimal Ahmadi ranije je izjavio za AFP da je ubijeno deset civila. Američki zvaničnici priznali su pogibiju troje civila ali su tvrdili da su tako spriječili novi smrtonosni napad.

Komentarišući izveštaj, portparol Pentagona John Kirby izjavio je da američka Centralna komanda nastavlja da analizira udar, i dodao da se "nijedna druga vojska ne trudi više nego mi da spriječi civilne žrtve."

"Kao što je načelnik (združenih generalštaba Mark) Milley rekao, napad je bio zasnovan na solidnim obavještajnim podacima, i dalje vjerujemo da je spriječena neposredna prijetnja aerodromu, i našim vojnicima koji su i dalje bili na aerodromu", rekao je Kirby.

Times ističe da je raketeni napad narednog jutra, za koji je odgovornost preuzela Islamska država, izvršen iz automobila marke Toyota Corolla, slične Ahmadijevoj.

Više od 71.000 afganistanskih i pakistanskih civila je direktno stradalo u ratu koji su pokrenule Sjedinjene Države poslije 11. septembra 2001. Broj civilnih žrtava je dramatično porastao kada je tadašnji predsjednik Donald Trump olabavio pravila vojnog angažovanja 2017. godine, prema studiji koju je u aprilu obavio Univerzitet Brown.

XS
SM
MD
LG