Linkovi

Pentagon: Vojska SAD ubila 130 civila u 2019. - manje nego što procjenjuju posmatrači


Arhiva - Pogled iz aviona na Pentagon u Washingtonu, 30. oktobra 2018.
Arhiva - Pogled iz aviona na Pentagon u Washingtonu, 30. oktobra 2018.

U operacijama vojske SAD ubijeno je oko 130 civila i ranjena 91 soba u Iraku, Siriji, Avganistanu i Somaliji tokom prošle godine, kaže se u izvještaju Pentagona u koji je uvid imala agencija Reuters u srijedu. Brojevi su znatno manji od onih koji se pojavljuju u izvještajima posmatračkih grupa.

Tokom operacija u Avganistanu 2019. godine, ubijeno je 108 civila, dok je 22 ubijno u Iraku i Siriji, a dva civila u Somaliji, kaže se u izvještaju dugom gotovo 20 strana koji prati vazdušne i kopnene vojne operacije.

Pentagon u izvještaju navodi da u Libiji i Jemenu nije bilo ubijenih civila u operacijama SAD.

Godišnji izvještaj, pod mandatom Kongresa, još uvijek nije zvanično objavljen, ali će to vjerovatno biti urađeno narednih dana.

Amnesty International SAD saopštio je da Sjedinjene Države i dalje umanjuju broj civilnih žrtava.

"Na osnovu podataka sa mjesta na kojima je obavljeno šire, podrobrnije istraživanje, vojska SAD i dalje ozbiljno umanjuje broj civila koji su ubijeni ili ranjeni u udarima SAD", rekla je Daphne Eviatar​, direktorica za bezbjednost u organizaciji Human Rights Watch International SAD.

Prema podacima posmatračke grupe Airwars, samo u prvih šest mjeseci 2019. u Siriji u udarima koalicije predvođene SAD koja se borila protiv Islamske države ubijeno je između 416 i 1.030 civila.

Za Somaliju, podaci Airwars pokazuju da je najmanje 15 navoda o civilinim žrtvama ubijenim u napadima SAD ili potvrđeno, ili se za njih vjeruje da su istiniti.

"Iako su civilne žrtve tragičan i neodvojiv dio rata, vojska SAD čvrsto je predana ograničavanju štete koja se nanosi civilima", kaže se u izvještaju Pentagona.

U svom izvještaju, vojska SAD priznaje da su brojevi različiti u odnosu na one koje iznose grupe poput nevladinih organizacija, rekavši da bi to moglo da bude zbog razlika u metodologiji i vrsti informacija koje se koriste.

Prošle godine, predsjednik SAD Donald Trump potpisao je ukaz kojim je ukinuo politiku iz vremena svog prethodnika Baracka Obame kojom je od zvaničnika američkih obavještajnih službi zahtijevano da izvještavaju o civilnim žrtvama udara bespilotnih letjelica izvan zona aktivnog ratovanja.

Predsjednik Barack Obama uveo je tu politiku 2016. kao dio napora da se bude transparentniji po pitanju udara dronovima, nakon što je dramatično porasla njihova upotreba u borbi protiv islamskih militanata.

XS
SM
MD
LG