Linkovi

Pfizer počeo kliničko istraživanje vakcine protiv omicrona


Kompanije Pfizer i BioNTech saopštile su da su počele kliničko istraživanje nove verzije svoje vakcine, specifično napravljene za omicron varijantu koronavirusa, protiv koje je prvobitni režim imunizacije od dvije doze bio manje djelotvoran.

Proizvođači vakcina protiv Covida 19 rade na verzijama svojih vakcina koje bi bile djelotvornije protiv omicrona, u slučaju da globalne zdravstvene vlasti odluče da je promjena potrebna.

Sa omicronom postoji veća vjerovatnoća da će se zaraziti i ljudi koji su vakcinisani, ali još nije jasno da li je potrebno mijenjati postojeće vakcine.

Prvobitne vakcine i dalje nude dobru zaštitu od teških oblika bolesti i smrti.
Prema istraživanjima urađenim u Sjedinjenim Državama i drugim zemljama, „booster“ jača tu zaštitu i poboljšava šanse da se izbjegne teži oblik infekcije.

Tokom novog kliničkog istraživanja, u kojem učestvuje do 1.420 odraslih starosti od 18 do 55 godina, verzija vakcine protiv omicrona ispitivaće se i kao „booster“ i kao primarna vakcina. Istraživači će ispitivati bezbjednost izmijenjene vakcine i načine na koji podstiče imuni odgovor u poređenju sa prvobitnom.

U jednoj grupi, oko 600 volontera koji su primili dvije doze prvobitne Pfizerove vakcine prije 3 do 6 mjeseci, primiće jednu ili dvije doze nove protiv omivrona, kao „booster“. Još 600 koji su već dobili tri regularne doze Pfizerove vakcine primiće četvrtu dozu regularne vakcine ili omicron verzije.

U istraživanju će učestvovati i pojedini nevakcinisani volonteri koji će dobiti tri doze nove verzije vakcine.

XS
SM
MD
LG