Linkovi

Direktor WHO: Svijet će još neko vrijeme živjeti sa Covidom


Direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus
Direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus

Prvi čovjek Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus upozorio je da će Covid 19 biti dio naših života još neko duže vrijeme, i da ćemo svi morati da naučimo da živimo s njim.

Direktor WHO rekao je to tokom otvaranja jednonedjeljnog sastanka borda te agencije.

Prije dvije godine, WHO je proglasila Covid-19 prijetnjom po javno zdravlje na međunarodnom nivou. U tom trenutku bilo je manje od 100 oboljelih i niko nije umro izvan Kine. Danas, zabilježeno je skoro 350 miliona slučajeva zaraze i više od pet i po miliona smrtnih slučajeva.

Ghebreyesus je rekao da je teško ocijeniti kada će se pandemija završiti. Međutim, kako je dodao, izvjesno je da dokle god koronavirus bude kružio planetom, nastaviće da mutira na nepredvidive i opasne načine.

“Opasno je pretpostaviti da će omicron biti posljednja varijanta, ili da je ovo kraj pandemije. Štaviše, na globalnom nivou, uslovi su idealni da se pojave novi sojevi”, rekao je šef WHO.

Tedros je istakao da zemlje moraju da nauče da se nose sa ovom smrtonosnom bolešću i da koriste prethodno stečeno znanje da se pripreme za buduće pandemije. Da bi se promijenio kurs pandemije, naveo je on, uslovi koji je pokreću moraju da se promijene.

Kako je objasnio, akutna faza pandemije mogla bi da se okonča ove godine, ukoliko zemlje budu koristile sve strategije i sredstva na raspolaganju za borbu protiv Covida. Sve to će funkcionisati samo ukoliko sve zemlje, bogate i siromašne, imaju jednak pristup vakcinama, liječenju i drugim sredstvima, dodao je Ghebreyesus​.

“Same vakcine nisu izlaz iz pandemije, ali nema izlaza ukoliko ne postignemo zajednički cilj da vakcinišemo 70 posto stanovništva u svakoj zemlji svijeta do sredine ove godine. Imamo još mnogo da radimo”, rekao je on.

Prvi čovjek WHO primjetio je da 86 zemalja nije uspjelo da ispuni prošlogodišnji cilj da vakciniše 40 posto svog stanovništva. Upozorio je da se ova - hitna - faza pandemije neće okončati dok se ne smanji razlika između bogatih i siromašnih zemalja.

XS
SM
MD
LG