Linkovi

Klub Bošnjaka u NSRS uložio veto na odbacivanje izvještaja iz 2004. o srebreničkom genocidu.


Narodna skupština RS
Narodna skupština RS

Bivši predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Wolfgang Petritsch (Volfgang Petrič) izjavio je da odluka Narodne skupštine Republike Srpske da odbaci izvještaj Komisije o Srebrenici predstavlja "moralnu propast" te institucije.

"Svi koji su za takvo nešto glasali pokazuju da ništa nisu naučili iz tragične istorije regiona. RS-u su doneli sramotu, kao i svim žrtvama. Ne možete odbraniti istinu o nedužnim srpskim žrtvama u selima oko Srebrenice tako što ćete na zvanični način oskrnaviti 8.000 sistematski ubijenih muslimanskih muškaraca i mladića", kazao je Petritsch za banjalučke Nezavisne novine.

On je kazao da je još 2001, u vrijeme kada je s predstavnicima bošnjačkih žrtva u Srebrenici vodio razgovore o mjestu pokopa, koje će kasnije postati poznato kao Potočari, razmišljao i o tome kako donijeti pravdu srpskim žrtvama na području Srebrenice.

Petritsch je rekao da u Banjaluci nije mogao naći ozbiljne političke partnere da o tome razgovaraju, osim Željka Kopanje, tadašnjeg vlasnika dnevnog lista Nezavisne novine, koji je preminuo prije dvije godine.

"Sada je vrijeme da se konačno napravi slično ozbiljno istraživanje koje bi govorilo o ubijenim srpskim civilima. Treba ispitati sve činjenice - i one za koje već znamo i one do kojih bi se moglo doći - ali bez politizacije i zloupotreba", naveo je on.

Petritsch je ocijenio da su srpske žrtve to zaslužile, ali da se ne smiju skrnaviti muslimanske žrtve.

"Nadam se da ima dovoljno prosvećenih Srba i Srpkinja koji će preuzeti moralnu odgovornost za srebreničku tragediju. To je obaveza svakog evropskog civilizovanog naroda", naveo je bivši visoki predstavnik u BiH.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske (RS) u ponedjeljak je na sjednici u Banjoj Luci pokrenuo proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa na skupštinske zaključake u vezi s Informacijom o Izvještaju.

Stav bošnjačkih zvaničnika je da su ovi zaključci potpuno neprihvatljivi, jer su istinu o genocidu u Srebrenici verifikovali i domaći i međunarodni pravosudni organi.

Nakon što je Klub Bošnjaka stavio veto na skupštinske zaključke, uslijedit će usaglašavanje na Vijeću naroda, te zajedničkoj komisiji Narodne skupštine i Vijeća naroda RS-a, a ukoliko ne bude dogovora o njima će konačnu riječ dati Ustavni sud RS-a.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG