Linkovi

Skupština RS odbacila Izvještaj o Srebrenici


Milorad Dodik se obraća u Narodnoj skupštini RS, 14. august 2018.
Milorad Dodik se obraća u Narodnoj skupštini RS, 14. august 2018.

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) odbacila je na posebnoj sjednici 14. avgusta Izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine.

Poslanici stranaka sa sjedištem u bh. entitetu Republika Srpska bez učešća bošnjačkih poslanika, usvojila je 11 zaključaka povodom Informacije o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995.

Narodna skupština u usvojenim zaključcima od Vlade Republike Srpske zatražila je da povuče navedeni Izvještaj Komisije kojeg je Vlada usvojila 2014. naloživši joj da ga stavi van snage i formira nezavisnu međunarodnu Komisiju koja bi, kako se navodi, na objektivan i nepristrasan način utvrdila stradanja svih naroda na području srebreničke regije u periodu od 1992-1995. godine.

Evo jednog od zaključaka koje je pročitao Predsjednik NS Nedeljko Ćubrilović:

“Narodna skupština Republike Srpske smatra da se Izvještajem Komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine manipuliše istinom i pokušava mijenjati karakter rata u BiH, a sve u funkciji slabljenja Republike Srpske.”

Svojim zaključcima koje su potpisali šefovi klubova svih srpskih stranaka u Narodnoj Skupštini takođe je zatraženo formiranje međunarodne komisije koja bi utvrdila stradanja Srba u Sarajevu s obzirom na činjenicu da Vlada FBiH nije ispunila nalog Doma za ljudska prava BiH i nije formirala komisiju koja je trebala ispitati i sačiniti izvještaj o stradanju Srba u Sarajevu u periodu od 1991. do 1995. godine. Rok za rad obje nezavisne međunarodne Komisije ne bi trebao biti duži od jedne godine.

Ova sjednica na dnevni red je došla na zahtijev predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je tokom svog izlaganja naglasio da izvještaj koji je napravila Komisija o Srebrenici nije objektivan jer je, kako je rekao, donesen pod velikim pritiskom međunarodne zajednice, sadrži netačne podatke i ne sadrži podatke o stradanju Srba.

Prema riječima Dodika, samo uz poštovanje svih žrtava i utvrđivanje pojedinačne odgovornosti, moguće je ostvariti pomirenje i saradnju u Bosni i Hercegovini.

„Ako toga ne bude bilo doći će do razlaza BiH. A upravo danas se čini da je tako. Sve ovo što je bilo jednostrano gdje nije bilo pravde za srpske žrtve, gdje se forsira samo srpska krivica dovodi do nemogućnosti postojanja Bosne i Hercegovine“, upozorio je Dodik.

Direktor Istraživačko-dokumentacionog centra Mirsad Tokača smatra da se priča o Izvještaju komisije za Srebrenicu koristi prije svega za obračun unutar stranaka sa srpskim predznakom jer on suštinski i nije bitan kada postoje presude Haškog suda i Međunarodnog suda pravde.

„Taj izvještaj je urađen u jednom trenutku. On je prihvaćen. Danas nakon 14 godina postoje političke snage koje nastoje svim snagama da negiraju genocid. To pokazuje jednu klimu i potpunu nesposobnost kako političkih stranaka tako i velikog dijela srpskog naroda da se suoči sa svojom prošlošću, da prihvati moralnu i političku odgovornost, pored ove krivične koja je utvrđena za pojedince. Jednostavno mislim da je to jedna vrsta autogola i loša usluga samom srpskom narodu i da će to imati po njih veoma dugoročne reperkusije“, ocijenio je Tokača.

Fadila Memišević, predsjednica Društva za ugrožene narode za BiH smatra da odluka NS nije nešto neočekivno.

Fadila Memišević
Fadila Memišević

„RS nikada nije ni priznala izvještaj komisije o Srebrenici i mi smo svjedoci permanentog negiranja, tabuiziranja i minimiziranja genocida u Srebrenici. Ovo što se danas događa nije ništa drugo nego jedno politikanstvo i borba za glasove na predstojećim izborima. Ovo je jedna predizborna kampanja. Ono što je tužno jeste da dvadeset i tri godine nakon rata u BiH mi još uvijek ne da tapkamo u mjestu nego smo se vratili unazad“, kazala je Memišević.

Dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović ocijenio je da Dodikov pokušaj da u Narodnoj skupštini RS revidira ranije usvojeni Izvještaj Komisije za Srebrenicu, ne može imati nikakve pravne ili historijske efekte.

Poslanik Nezavisnog bloka u Parlamentu BiH Sadik Ahmetović mišljenja je da se radi o skandaloznom potezu vlasti u Banjaluci koja nastavlja da vrijeđa žrtve i negira genocid koji su utvrdili međunarodni sudovi.
„Sada po definiciji genocida imamo posljednju fazu - njegovo negiranje, što je svakako projekat koji je danas ustanovila NS RS . Dokument koji usvoji zakonodavni organ u bilo kojem dijelu države BiH je dokument koji postaje validan. I ovaj dokument nas uvodi u posljednju fazu genocida, njegovo negiranje“, smatra Ahmetović.

U zajedničkom saopštenju koje su potpisali nekadašnji članovi Komisije za Srebrenicu, koja je djelovala 2004. godine, ističu da se tekst Informacije o Izvještaju Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995, koji je u NSRS uputio predsjednik RS-a Milorad Dodik, odnosi na Izvještaj Radne grupe Vlade RS-a za provođenje zaključaka iz Konačnog izvještaja Komisije za Srebrenicu, a ne na Izvještaj Komisije.

Članovi Komisije za Srebrenicu su, između ostalog, dodali da Izvještaj Komisije za Srebrenicu nema pravnu težinu, a da interpretacije izvještaja i dokumentacije van njihovog sadržaja predstavljaju zloupotrebu, bez obzira na to od koga dolazile.

XS
SM
MD
LG