Linkovi

State Department osudio odluku Skupštine RS da odbaci Izvještaj komisije o Srebrenici


State Department
State Department

Američki State Department osudio je odluku Narodne skupštine Republike Srpske, koja je u utorak, na posebnoj sednici, odbacila Izvještaj komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine.

Saopštenje State Departmenta o sjednici Narodne skupštine Republike Srpske i odbacivanju izvještaja o Srebrenici, 15. august 2018. godine
Saopštenje State Departmenta o sjednici Narodne skupštine Republike Srpske i odbacivanju izvještaja o Srebrenici, 15. august 2018. godine

"Međunarodni sudovi zaključili su da se u Srebrenici 1995. godine dogodio genocid. Vlada Republike Srpske usvojila je izvještaj o srebreničkom genocidu 2004., što je bio važan korak za pomirenje u Bosni i Hercegovini i suočavanje sa teškim činjenicama iz prošlosti. Sjednica Skupštine Republike Srpske od 14. augusta je korak u pogrešnom smjeru", navodi se u saopštenju State Departmenta, koje je potpisala portparolka Heather Nauert.

"Pokušaji da se odbaci ili izmjeni izvještaj o Srebrenici dio su širih nastojanja da se revidiraju činjenice prošlog rata, da se porekne historija i politizuje tragedija. U interesu je građana Republike Srpske da se preokrene trend obožavanja osuđenih ratnih zločinaca kao heroja i da se osigura da njihovi zločini nastave da budu javno odbacivani", dodaje se u saopštenju.

Memorijalni centar Potočari, 11. juli 2018.
Memorijalni centar Potočari, 11. juli 2018.

U dokumentu koji je proslijeđen Glasu Amerike iz State Departmenta ističe se da SAD shvataju kolika je tragedija bio rat 1990-ih i koliko je važno nastaviti sa izgradnjom povjerenja i pomirenja.

"SAD ostaju potpuno posvećene pružanju pomoći vlastima u Bosni i Hercegovini, na državnom, entitetskom i kantonalnom nivou, da istraže i krivično gone pojedince odgovorne za zločine nad bilo kojom etničkom grupom. Poricanje uspostavljenih činjenica prethodnih ratova ni na koji način neće unaprijediti te ciljeve ili pomnoći građanima te zemlje. Užasni rat 1990-ih podsjeća nas da moramo da težimo stabilnoj i prosperitetnoj budućnosti zarad dobrobiti svih građana, bez obzira na etničku ili vjersku pripadnost. SAD nastavljaju da čvrsto podržavaju mir, stabilnost i pomirenje u Bosni i Hercegovini", zaključuje se u saopštenju.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG