Linkovi

Helsinški odbor za ljudska prava: Poništavanje Izvještaja o Srebrenici će dugoročno kompromitovati institucije RS


Milorad Dodik se obraća u Narodnoj skupštini RS, 14. august 2018.
Milorad Dodik se obraća u Narodnoj skupštini RS, 14. august 2018.

U reakciji na odluku Narodne skupštine RS da povuče Izvještaj Komisije o Srebrenici u julu 1995. godine, Helsinški odbor za ljudska prava navodi da predstavlja direktnu zloupotrebu institucija radi prikupljanja poena za oktobarske izbore.

„Otvara se pitanje zašto različiti, navodno konstruktivni prijedlozi i ideje, vezano za pomenuti Izvještaj Vlade RS, nisu razmatrani u proteklih 14 godina kada je Izvještaj i usvojen, nego se to čini sada, neposredno pred početak predizborne kampanje u BiH.

Izvještaj Komisije je Vlada RS usvojila 2004. godine. Iz Helinškog odbora kažu da Narodna skupština Republike Srpske nije mjesto da se raspravlja o Izvještaju.

Memorijalni centar Potočari
Memorijalni centar Potočari

„Uvjereni smo da će ova Inicijativa značajno i dugoročno kompromitovati institucije RS u BiH, u regionu i u svijetu, te da to nije doprinos izgradnji mira, povjerenja i suočavanja sa istinom, nego sasvim suprotno”, navodi se u saopštenju.

Urednik BIRN BiH Denis Džidić o sudski utvrđenim činjenicama o genocidu u Srebrenici

Urednik BIRN BiH o sudski utvrđenim činjenicama o genocidu u Srebrenici
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

​I američki State Department je jučer osudio odluku Narodne skupštine RS da odbace Izvještaj o Srebrenici.

„Pokušaji da se odbaci ili izmjeni izvještaj o Srebrenici dio su širih nastojanja da se revidiraju činjenice prošlog rata, da se porekne historija i politizuje tragedija”, navodi se između ostalog u saopštenju State Departmenta.

Za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine, do sada je izrečeno 699 godina zatvora za 45 osuđenika, podatak je BIRN-a BiH iz jula ove godine.

XS
SM
MD
LG