Linkovi

Pentagon nastoji dati Ukrajini zamah u ratu, ali još ne i tenkove


Tenk Leopard 2 u Minsteru, Njemačka, 20. maja 2019. Raste pritisak na Njemačku da pošalje svoje borbene tenkove Leopard u Ukrajinu ili barem odobri njihov transfer iz trećih zemalja.
Tenk Leopard 2 u Minsteru, Njemačka, 20. maja 2019. Raste pritisak na Njemačku da pošalje svoje borbene tenkove Leopard u Ukrajinu ili barem odobri njihov transfer iz trećih zemalja.

Sjedinjene Države imaju za cilj da razbiju dinamiku ratovanja i gotovo smrznute linije fronta u Ukrajini novonajavljenim vojnim sposobnostima za koje se nadaju da će stvoriti zamah u borbi Kijeva protiv ruskih snaga, rekao je u srijedu visoki dužnosnik Pentagona.

Ali Colin Kahl, Pentagonov glavni politički savjetnik, rekao je da Pentagon još uvijek nije spreman odgovoriti na pozive Kijeva za glavne borbene tenkove M1 Abrams koji gutaju gas.

"Mislim da još nismo tamo", rekao je Kahl, koji se upravo vratio sa putovanja u Ukrajinu. "Abrams tenk je veoma komplikovan komad opreme. Skup je. Teško je trenirati na njemu. Ima mlazni motor."

Kahl je rekao uoči ovosedmičnog okupljanja najviših zvaničnika odbrane iz desetina zemalja u američkoj zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj kako bi koordinirali vojnu pomoć Kijevu.

SAD su izdvojile otprilike 24 milijarde dolara kako bi pomogle Ukrajini da se odbrani od ruskih snaga, uključujući paket od 3,5 milijardi dolara najavljen ovog mjeseca koji uključuje borbena vozila pješadije Bradley, samohodne haubice, oklopne transportere, rakete zemlja-vazduh i municiju.

Američki zvaničnici, koji su željeli ostati anonimni, rekli su da se očekuje da će administracija predsjednika Joea Bidena sljedeće odobriti oklopna vozila Stryker za Ukrajinu.

Sve je veći pritisak na Njemačku da pošalje svoje borbene tenkove Leopard u Ukrajinu ili barem odobri njihov transfer iz trećih zemalja.

Ali čini se da Njemačka želi da poveže bilo kakav takav doprinos sa američkom odlukom o Abramsu.

Izvor iz njemačke vlade rekao je Reutersu da će Njemačka dozvoliti slanje tenkova njemačke proizvodnje u Ukrajinu kako bi pomogli njenoj odbrani od Rusije ako Sjedinjene Države pristanu da pošalju svoje tenkove.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin trebao bi se u četvrtak u Berlinu sastati s novim njemačkim ministrom odbrane Borisom Pistoriusom.

Kahl je primijetio britansku posvećenost da pošalje 14 svojih glavnih borbenih tenkova Challenger 2 u Ukrajinu, i, bez potvrđivanja bilo kakvih njemačkih uvjeta za isporuku Leoparda, rekao je: "Mislim da ako postoji zabrinutost da budu sami u pružanju ove sposobnosti, to ne treba zabrinjavati."

"Ali na kraju dana, znate, njemačka vlada će donijeti suverenu odluku", rekao je zvaničnik američke odbrane.

Kahl je također pohvalio dosadašnji doprinos Njemačke.

"Mislim da bismo Njemačkoj trebali odati ogromnu zaslugu za njihovu velikodušnost prema Ukrajini do danas", rekao je novinarima u Pentagonu.

Linije fronta su ojačale u Ukrajini otkako je Kijev povratio značajnu teritoriju na istoku i jugu u drugoj polovini 2022. Kahl je opisao brutalne sukobe u stilu Prvog svjetskog rata, s napretkom koji se mjeri u blokovima.

"Zaista ono na šta smo fokusirani je da pojačamo te sposobnosti Ukrajini za sljedeću fazu sukoba kako bismo zaista pokušali promijeniti tu dinamiku i nastavili zamah koji su Ukrajinci imali u kasno ljeto i ranu jesen", rekao je Kahl, ponavljajući komentare u Vašingtonu u utorak britanski ministar vanjskih poslova James Cleverly.

Američka nabavka borbenih vozila Bradley, kombinirane obuke i drugog novog naoružanja za Ukrajince ima za cilj omogućiti Kijevu da promijeni dinamiku statičke odbrane "tako što će moći pucati i manevrirati korištenjem više mehaniziranih snaga", rekao je Kahl .

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG