Linkovi

Glavni vojni zapovjednici SAD-a i Ukrajine sreli se uživo, po prvi put


Russia Ukraine War US Training
Russia Ukraine War US Training

Najviši američki vojni oficir, armijski general Mark Milley, otputovao je u utorak na lokaciju u blizini granice između Ukrajine i Poljske i po prvi put razgovarao sa svojim ukrajinskim kolegom licem u lice.

Bio je to sastanak koji naglašava rastuće veze između dvije vojske u predstojećem kritičnom trenutku kada se rat Rusije sa Ukrajinom približava jednogodišnjoj granici.

Milley, predsjedavajući Združenih načelnika štabova, sastao se na nekoliko sati sa glavnim vojnim oficirom Ukrajine, generalom Valerijem Zalužnijem, na nepoznatoj lokaciji u jugoistočnoj Poljskoj. Dvojica oficira su tokom protekle godine često razgovarali o vojnim potrebama Ukrajine i stanju rata, ali se nikada nisu sreli.

Sastanak se održava u trenutku kada međunarodna zajednica pojačava vojnu pomoć Ukrajini, uključujući proširenu obuku ukrajinskih trupa od strane SAD-a i obezbjeđivanje raketne baterije Patriot, tenkova i povećanu protivvazdušnu odbranu i druge sisteme naoružanja od strane SAD-a i koalicije evropskih zemalja i drugih nacija.

To također označava ključno vrijeme u ratu. Ukrajinske trupe suočavaju se s žestokim borbama u istočnoj provinciji Donjeck, gdje ruske snage - uz pomoć hiljada plaćenika Wagner grupe - nastoje da preokrenu tok nakon niza neuspjeha na bojnom polju posljednjih mjeseci.

Pukovnik vojske Dave Butler, glasnogovornik Milley-a, rekao je dvojici novinara koji su putovali sa predsjedavajućim da su dvojica generala smatrala da je važno da se sretnu lično. Novinari nisu pratili Milleyja na sastanak i, pod uslovima koje je postavila vojska, pristali su da ne identifikuju vojnu bazu na jugoistoku Poljske u kojoj su se nalazili.

"Ovi momci razgovaraju na veoma redovnoj osnovi već oko godinu dana i upoznali su se", rekao je Butler. „Detaljno su razgovarali o odbrani koju Ukrajina pokušava da uradi od ruske agresije. I važno je – kada imate dva vojna profesionalca koji se gledaju u oči i razgovaraju o vrlo, vrlo važnim temama, postoji razlika.”

Butler je rekao da je postojala nada da će Zalužnji ove sedmice otputovati u Brisel na sastanak šefova odbrane NATO-a i drugih šefova odbrane, ali kada je u ponedjeljak postalo jasno da se to neće dogoditi, brzo su odlučili da se sastanu u Poljskoj, blizu granice.

Dok je jedan broj američkih civilnih lidera otišao u Ukrajinu, Bidenova administracija je jasno stavila do znanja da nijedan uniformisani vojni službenik neće ići u Ukrajinu osim onih koji su povezani sa ambasadom u Kijevu. Butler je rekao da je samo mala grupa - Milley i šest njegovih viših službenika - putovala automobilom na sastanak.

On je rekao da će sastanak omogućiti Milleyju da prenese Zalužnjijevu zabrinutost i informacije drugim vojnim liderima tokom sastanka šefova NATO-a. Milley će, kako je rekao, moći da „opiše taktičke i operativne uslove na bojnom polju i šta su vojsci potrebne za to, a način na koji to radi je jedan tako što će sam to razumeti, ali i tako što će redovno razgovarati sa Zalužnijem .”

Milley će također moći opisati novu obuku ukrajinskih snaga koju SAD izvode na poligonu Grafenwoehr u Njemačkoj. Predsjedavajući, koji je prvi put pogledao novu, takozvanu instrukciju o kombinovanom naoružanju tokom skoro dvočasovne posjete u ponedjeljak, rekao je da će to bolje pripremiti ukrajinske trupe za pokretanje ofanzive ili suprotstavljanje bilo kakvom porastu ruskih napada.

Više od 600 ukrajinskih vojnika započelo je prošireni program obuke u kampu samo dan prije dolaska Milleya.

Sastanak Milleya i Zaluzhnyija ove sedmice započinje niz skupova na visokom nivou vojnih i odbrambenih čelnika. Milley i drugi načelnici odbrane sastaće se u Briselu u srijedu i četvrtak, a zatim će se takozvana ukrajinska kontakt grupa okupiti u zrakoplovnoj bazi Ramstein u Njemačkoj u četvrtak i petak. Tu grupu čini oko 50 najviših zvaničnika odbrane, uključujući ministra odbrane Lloyda Austina, i oni rade na koordinaciji vojnih doprinosa Ukrajini.

Očekuje se da će se sastanci fokusirati na trenutne i buduće vojne potrebe Ukrajine, jer se teško zbijeni teren zimskih mjeseci pretvara u blatnjave puteve i polja u proljeće.

Nakon nekoliko mjeseci gubitka teritorije koju je zauzela, Rusija je posljednjih dana tvrdila da je preuzela kontrolu nad malim rudarskim gradom Soledarom. Ukrajina tvrdi da se njene trupe i dalje bore, ali ako moskovske trupe preuzmu kontrolu nad Soledarom, to bi im omogućilo da se približe većem gradu Bakhmutu, gdje borbe bjesne mjesecima.

A u nizu zračnih napada tokom vikenda, Rusija je pogodila Kijev, grad Harkov na sjeveroistoku zemlje i grad Dnjepar na jugoistoku zemlje, gdje je broj poginulih u jednoj stambenoj zgradi porastao na 44.

Zapadni analitičari ukazuju na znakove da se Kremlj sprema za dugotrajni rat i kažu da se ruska vojna komanda priprema za proširene napore mobilizacije.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG