Linkovi

Pelosi, Clooney, demokratski senatori, izrazili nove sumnje u vezi s Bidenom


Kombinacija slika kreirana 10. jula 2024. prikazuje američkog glumca George Clooney-ja (L) u istočnoj sobi Bijele kuće u Washingtonu, 4. decembra 2022.; i američkog predsjednika Joe Bidena
Kombinacija slika kreirana 10. jula 2024. prikazuje američkog glumca George Clooney-ja (L) u istočnoj sobi Bijele kuće u Washingtonu, 4. decembra 2022.; i američkog predsjednika Joe Bidena

Američki predsjednik Joe Biden suočio se u srijedu sa novim sumnjama u njegove šanse za reizbor, od strane "teškaša" Nancy Pelosi i Georgea Clooneyja, koji bi mogli utjecati na druge demokratske zakonodavce i finansijske donatore, te dvojicu demokrata u Senatu.

Biden mora brzo odlučiti hoće li ostati u utrci za Bijelu kuću 2024. godine, rekla je bivša predsjednica Predstavničkog doma Pelosi, dugogodišnja Bidenova saveznica, za MSNBC, dok je odbila da definitivno kaže da želi da se on kandiduje.

Holivudska zvijezda Clooney, demokrata koji je prošlog mjeseca bio suorganizator akcije prikupljanja sredstava za Bidena sa zvijezdama, povukao je svoju podršku u mišljenju u New York Timesu u kojem se navodi da Biden nije isti čovjek kakav je bio 2020. godine.

Lider većine u Senatu Chuck Schumer je u međuvremenu privatno signalizirao da je otvoren za drugog demokratskog kandidata osim Bidena, navodi Axios. Schumer je, međutim, ponovio svoju podršku Bidenu u izjavi nakon izvještaja Axiosa.

Senator Peter Welch pozvao je Bidena da se povuče u tekstu objavljenom kasno u srijedu, prvi demokratski senator koji je eksplicitno pozvao predsjednika da se povuče.

Jedan veliki donator rekao je da su demokratski lideri naznačili da će izdati izjave o zabrinutosti nakon samita NATO-a, ali nisu spomenuli Schumera po imenu.

"Bit će to krvoproliće", rekao je izvor, navodeći rastući bijes među zakonodavcima i donatorima, kao i sve veći pritisak na kandidate koji ne glasaju.

Kampanja Abandon Biden, koja se protivila Bidenovoj kandidaturi zbog njegovog vođenja rata Izrael-Gaza, u srijedu je pozvala sve Amerikance da pozovu Bidena da se povuče, iako je rekla da također nema zabluda o Trumpu i njegovoj "kulturi mržnje".

Činilo se da su primjedbe Pelosijeve , koja je ignorirala Bidenovo uzastopno insistiranje da ostaje u utrci, bile predznaci novog vala poziva kolega demokrata da napusti utrku.

Skoro dvije sedmice, 81-godišnji Bajden je pokušavao spriječiti prebjege demokratskih poslanika, donatora i drugih saveznika zabrinutih da bi mogao izgubiti glasanje 5. novembra od republikanca Donalda Trumpa (78), nakon što je prekinuo nastup na debati 27. juna.

Predsjednik je rekao da je imao lošu noć u debati, insistirajući da će ostati u utrci i pobijediti Trumpa.

Pelosi je za MSNBC rekla da ohrabruje kolege na Capitol Hillu da se suzdrže od emitiranja zabrinutosti dok Biden ove sedmice ugošćuje čelnike NATO-a u Washingtonu.

"Rekla sam svima: hajde da sačekamo. Šta god da mislite, ili recite nekome nasamo, ali ne morate to stavljati na sto dok ne vidimo kako ćemo ove nedelje", rekla je ona, opisujući Bidenove snažne komentare na samitu NATO-a u utorak kao "spektakularne".

Odbila je da definitivno kaže da želi da se Biden kandiduje. „Želim da radi šta god odluči“, rekla je. "Svi ga ohrabrujemo da donese tu odluku jer vremena nedostaje."

Bidenova predsjedavajuća kampanje Jen O'Malley Dillon i viši savjetnici Mike Donilon i Steve Ricchetti informisaće demokrate Senata na ručku u četvrtak, saopštila je Bidenova kampanja.

Zamoljena da prokomentariše primjedbe Pelosi i Clooneyjev članak, Bidenova kampanja je ukazala na pismo koje je poslao demokratama u Kongresu u kojem kaže da je "čvrsto posvećen" ostanku u utrci i pobijedi nad Trumpom.

Upitan na samitu NATO-a da li i dalje ima podršku Pelosi, Biden je odgovorio trijumfalnim dizanjem pesnice.

Međutim, drugi demokrati su u srijedu ponovili riječi Pelosi, sugerirajući da Bidenovi napori da uguši neslaganje unutar svoje stranke nisu uspjeli.

Demokratski senator Richard Blumenthal rekao je da je "duboko zabrinut" oko Bidenove sposobnosti da pobijedi u utrci.

U Dalasu, potpredsjednica Kamala Harris, osoba koja će zamijeniti Bidena ako se povuče kao demokratski kandidat, razgovarala je s grupom od oko 19.000 ljudi na događaju povijesno Black Alpha Kappa Alpha Sorority.

Izbori su "najegzistencijalniji" i najposljedičniji u njihovom životu, rekla je Harris gomili koja je skandirala: "Još četiri godine!"

CLOONEY POVUKAO PODRŠKU

U svom tekstu, Kluni je napisao: „Porazno je to reći, ali Joe Biden s kojim sam bio prije tri nedelje na prikupljanju sredstava nije bio Joe Biden iz 2010. On nije čak ni bio Joe Biden iz 2020. On je bio isti čovjek kojem smo svi svjedočili na debati", napisao je Clooney.

"Nećemo pobijediti u novembru sa ovim predsjednikom. Povrh toga, nećemo osvojiti Dom, a izgubit ćemo i Senat."

Demokrate u Kongresu i dalje su duboko podijeljene oko toga da li da stanu u red iza Bidena ili da ga potaknu da se povuče zbog upornih pitanja o njegovom zdravlju i oštrini. Zastupnik Earl Blumenauer u srijedu je postao deveti demokratski član Zastupničkog doma koji je pozvao predsjednika da prekine svoju kampanju za reizbor.

Javni prebjezi su i dalje mali segment od 213 članova Predstavničkog doma orijentiranih prema demokratama, a vodstvo stranke nastavilo je javno podržavati Bidena. Nijedan demokrata u Senatu nije pokvario redove do Welchovog opusa u srijedu, iako je senator Michael Bennet iz Kolorada u utorak rekao da ne vjeruje da bi Biden mogao pobijediti Trumpa.

Biden, željan da promijeni priču, okružio se zajednicama svojih najvatrenijih pristalica, uključujući poslanike crnih demokrata i glasače. Njegova kampanja je držanje uz Bidena uokvirivala kao povratak lojalnosti koju im je pokazao kroz pola vijeka javnog života.

Biden je dočekan burnim aplauzom kada se u srijedu sastao s grupom radničkih lidera, važnim dijelom njegove političke baze, pridruživši se sastanku izvršnog vijeća AFL-CIO u Washingtonu kako bi razgovarali o "njihovoj zajedničkoj posvećenosti porazu Donalda Trumpa", rekla je kampanja.

Biden je naveo visoke stanarine, skupe namirnice i nedostatak stambenog prostora kao pitanja kojima se treba pozabaviti ubuduće.

Glasovi laburista pomogli su Bidenu da pobijedi Trumpa u konkurentskim državama, uključujući Michigan, Nevadu i Pennsylvaniju, 2020. godine.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG