Linkovi

Papa pozvao na dan "molitve za mir" zbog ukrajinske krize


Arhiv - Papa Franjo na misi povodom Svjetskog dana mira u Vatikanu. (Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane)
Arhiv - Papa Franjo na misi povodom Svjetskog dana mira u Vatikanu. (Foto: REUTERS/Guglielmo Mangiapane)

Papa Franjo u nedjelju je zatražio da 26. januar bude međunarodni dan "molitve za mir" da bi se spriječilo dalje pogoršanje ukrajinske krize, uz poruku da napetosti ugrožavaju bezbjednost Evrope i prijete da imaju široke posljedice.

Papa je najavio dan molitve i apelovao za dijalog da bi se riješila kriza tokom redovnog nedjeljnog obraćanja i davanja blagoslova hodočasnicima i turistima u Vatikanu.

Vodeće američke i ruske diplomate nisu uspjele da postignu napredak tokom pregovora za rješavanje krize oko Ukrajine, mada su se saglasili da se razgovori nastave. Britanija je u subotu optužila Rusiju da pokušava da postavi proruskog lidera u Ukrajini.

"Sa zabrinutošću pratim rast napetosti koje prijete da zadaju novi udarac miru u Ukrajini i dovedu u pitanje evropsku bezbjednost, sa čak još širim posljedicama", rekao je papa.

Također je apelovao da se "svi ljudi dobre volje" mole u srijedu da bi sve političke inicijative "bile u službi ljudskog bratstva" a ne stranačkih interesa. Vatikan nije iznio detalje o tome kako će papa Franjo obilježiti taj dan.

Američki državni sekretar Antony Blinken u petak se sastao sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom i upozorio na "brz, oštar" odgovor ako Rusija izvrši invaziju na Ukrajinu blizu čije granice je rasporedila veliki broj vojnika.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG