Linkovi

Britanija prijeti oštrim sankcijama ako Rusija postavi "marionetski režim" u Ukrajini


Arhiv - Ukrajinski graničari na granici sa Rusijom (Foto: Ukrainian Board Guard Press Office via AP)
Arhiv - Ukrajinski graničari na granici sa Rusijom (Foto: Ukrainian Board Guard Press Office via AP)

Rusija će se suočiti sa oštrim ekonomskim sankcijama ako postavi marionetski režim u Ukrajini, rekao je u nedjelju visoki zvaničnik britanske vlade nakon što je Britanija optužila Kremlj da pokušava da u Kijevu postavi proruskog lidera, prenosi agencija Reuters.

"Biće veoma ozbiljnih posljedica ako Rusija preduzme taj korak i pokuša da izvrši invaziju, ali i postavi marionetski režim", rekao je vicepremijer Dominic Raab u intervjuu za Sky News.

Britanija je u subotu navela da su, u okviru planova za invaziju, ruski obavještajci bili u kontaktu sa više ukrajinskih političara.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je britanske tvrdnje kao "dezinformaciju" i optužilo Britaniju i NATO da "dižu tenzije" zbog Ukrajine.

Mihailo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika, rekao je da bi informacije, objavljene iz Londona, trebalo ozbiljno shvatiti.

Britanija je iznijela najnovije optužbe u trenutku velikih napetosti izmeđe Rusije i Zapada zbog odluke Moskve da razmjesti veliki broj vojnika blizu granice sa Ukrajinom.

Moskva odbacuje optužbe da planira invaziju na Ukrajinu. Britansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da ima informmacija da ruska vlada razmatra bivšeg ukrajinskog poslanika Jevhena Murajeva kao potencijalnog kandidata da predvodi prorusku vladu.

Murajev je promovisao stavove bliske ruskom narativu o Ukrajini. Prema anketi organizacije "Razmukov centar" sprovedenoj u decembru 2021. godine, bio je sedmi među kandidatima za predsjedničke izbore 2024. godine, sa podrškom od 6,3 odsto.

Murajev je u izjavama za britanske novine odbacio tvrdnje da Rusija pokušava da ga postavi kao ukrajinskog lidera, a u objavi na Facebooku je zatražio da se prestane sa podjelom Ukrajine na prozapadne i proruske političare.

"Vrijeme prozapadnih i proruskih političara u Ukrajini je zauvijek prošlo. Ukrajini su potrebni novi političari čija je politika isključivo zasnovana na principima nacionalnih interesa Ukrajine i ukrajinskog naroda", napisao je Murajev.

Murajev je za britanski Telegraph naveo da mu je zabranjen ulazak u Rusiju zato što se smatra prijetnjom po nacionalnu bezbjednost, te da je pod ruskim sankcijama četiri godine, uz tvrdnju da su britanske tvrdnje o njemu "besmislica".

Britansko Ministarstvo spoljnih poslova odbilo je da pruži dokaze za svoje optužbe. Izvor iz Ministarstva naveo je da nije uobičajena praksa da se dijele obavještajne informacije, te da je sa najnovijih podataka skinuta oznaka tajno poslije pomnih konsultacija da bi se spriječila ruska agresija, prenosi Reuters.

U poruci Reutersu, ukrajinski savjetnik Podoljak priznao je da među Ukrajincima postoji sumnja o tome da li je Murajev "previše smiješna ličnost" da bi bio kandidat Kremlja da bude lider Ukrajine. Međutim, dodao je da je Rusija podržala uspon prethodno nepoznatih ličnosti na liderske položaje na Krimu i u Donbasu.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG