Linkovi

SAD i Britanija nalažu diplomatama i njihovim porodicama da napuste Ukrajinu


Obuka ukrajinskih snaga u Kijevu (Foto: AP/Efrem Lukatsky)
Obuka ukrajinskih snaga u Kijevu (Foto: AP/Efrem Lukatsky)

Američki State Department u nedelju je naložio porodicama svih zaposlenih Amerikanaca u ambasadi u Ukrajini da napuste zemlju u svjetlu sve većih strahovanja od ruske invazije, prenosi agencija AP.

State Department je članovima porodica službenika u američkoj ambasadi u Kijevu saopštio da moraju da napuste zemlju. Također se navodi da zaposleni, koji nisu vitalni za rad ambasade, mogu da napuste Ukrajinu o vladinom trošku.

Najnoviji potez Washingtona uslijedio je poslije zaoštravanja tenzija zbog raspoređivanja velikog broja ruskih vojnika na granici sa Ukrajinom, koje nisu ublažene tokom razgovora američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena sa ruskim šefom diplomatije Sergejom Lavrovom u petak u Ženevi.

Zvaničnici State Departmenta naglasili su da će ambasada u Kijevu ostati otvorena i da današnja odluka ne predstavlja evakuaciju. Taj potez se razmatra neko vrijeme i ne predstavlja ublažavanje američke podrške Ukrajini, saopštili su zvaničnici.

State Department je u saopštenju ukazao na izvještaje da Rusija planira značajnu vojnu akciju protiv Ukrajine. Međutim, rusko Ministarstvo spoljnih poslova optužilo je NATO članice da dezinformacijama podižu tenzije oko Ukrajine.

Iz State Departmenta je saopšteno da bi "američki državljani u Ukrajini trebalo da razmotre da sada odu iz te zemlje komercijalnim ili drugim privatno dostupnim opcijama za prevoz".

Također se dodaje da su "bezbjednosni uslovi, naročito duž granica Ukrajine, u Krimu koji je pod ruskom okupacijom, u istočnoj Ukrajini pod kontrolom Rusije, su nepredvidivi i mogu brzo da se pogoršaju. Protesti, koji su povremeno postajali nasilni, redovno se održavaju širom Ukrajine, uključujući i u Kijevu".

Preporuke za putovanje koje State Department izdaje za zemlje širom svijeta, a u kojima se upozoravalo protiv putovanja u Ukrajinu zbog Covida i tenzija sa Rusijom, promijenjene su u nedjelju da bi se uputilo oštrije upozorenje.

"Ne putujte u Ukrajinu zbog povećane prijetnje od ruske vojne akcije i Covida. Budite na još većem oprezu u Ukrajini zbog kriminala i građanskih nemira. U pojedinim područjima je povećan rizik", navela je američka vlada.

Promijenjene su i preporuke za Rusiju.

"Ne putujte u Rusiju zbog tekućih tenzija duž granice sa Ukrajinom, mogućeg matretiranja američkih državljana, ograničene sposobnosti ambasade da pomogne američkim državljanima u Rusiji, Covida i povezanih ograničenja na ulazak, terorizma, maltretiranja od strane ruskih vladinih bezbjednosnih zvaničnika i proizvoljnog sprovođenja lokalnog zakona".

State Department nije saopštio koliko se Amerikanaca trenutno nalazi u Ukrajini. Američki državljani ne moraju da se prijave ambasadama kada dolaze ili planiraju da ostaju u inostranstvu duži period.

Nakon SAD-a i Velika Britanija je naložila porodicama zaposlenih u svojoj amabasadi u Ukrajini da napuste tu zemlju. S druge strane, ukrajinska vlada i Evropska unija smatraju taj potez preuranjenim.

Britanska ambasada u Ukrajini saopštila u ponedjeljak da se neko osoblje i članovi porodice povlače iz Kijeva kao odgovor na "rastuću prijetnju iz Rusije".

"Britanska ambasada ostaje otvorena i nastaviće da obavlja suštinske poslove", navodi se na Twitteru.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG