Linkovi

Kako "manji upad" Rusije u Ukrajinu komplikuje odgovor Zapada


Ukrajinski vojnik u Donjecku, gdje traju borbe sa ruskim separatistima
Ukrajinski vojnik u Donjecku, gdje traju borbe sa ruskim separatistima

Ruski predsjednik Vladimir Putin mogao bi, umjesto pune invazije na Ukrajinu da preduzme manje dramatične akcije koje bi iskomplikovale odgovor SAD i saveznica. 

Mogao bi da se odluči na "manji upad", kako je to definisao američki predsjednik Joe Biden i u tom slučaju su SAD i Evropa podijeljene: koliko oštre sankcije treba uvesti Moskvi.

Bidenova izjava da je "manji upad drugačija stvar od invazije i da se onda procjenjuje šta treba uraditi", protumačena je različito.

Administracija je kasnije razjasnila ovu izjavu rekavši da "se invazijom smatra ulaz bilo koje jedinice ruske vojske u Ukrajinu, što će sa sobom nositi ozbiljne posljedice".

Ipak, ostaje otvoreno pitanje da li će se SAD i saveznice saglasiti oko toga koliko snažne treba da budu sankcije Rusiji, kako će odgovoriti na slučaj cyber napada ili jačanja podrške ruskim separatistima na istoku Ukrajine.

Rusija negira da će krenuti u invaziju na Ukrajinu, ali je 100.000 pripadnika ruske vojske i dalje raspoređeno na granici sa tom zemljom.

Šta bi mogla da znači ograničena akcija Rusije: Putin bi mogao da pomjeri vojsku sa granice, ali da ojača podršku separatistima u Donbasu. U tom sukobu od 2014. poginulo je više od 14.000 ljudi.

Biden je istakao da Rusija ima istoriju primjene mjera koje nisu vojna akcija, ali služe za ispoljavanje agresije - paravojne taktike, napade u "sivim zonama" koje sprovode ruski vojnici u civilu.

Evropski saveznici su do sada uglavnom bili uz SAD tražeći da Putin ne krene na Ukrajinu i obećavajući snažan odgovor ako se to desi. Ali, nema jedinstvenog odgovora oko "manjeg upada".

Britanski premijer Boris Johnson kaže da bilo kakav upad u Ukrajinu, na bilo koji način, bi bio "katastrofa za Rusiju i cijeli svijet", ali nije precizirao kakav bi bio odgovor Zapada.

Neimenovani francuski diplomata je rekao da izjava o "manjem upadu" nije ugrozila evropski konzenzus da napad na Ukrajinu znači i ozbiljne posljedice.

Putin se već suočio sa sankcijama poslije aneksije Krima 2014. Sada od Zapada i NATO-a traži garancije da Ukrajina neće postati članica alijanse, što Zapad odbija da ispuni. Inače, članstvo Ukrajine u NATO-u trenutno nije tema.

Biden je rekao da se mora postići dogovor oko ekonomskih sankcija Rusiji jer bi one različito uticale na ekonomije SAD i evropskih zemalja.

"I zato moramo da obezbijedimo da svi budemo na istoj strani prije nego što krenemo naprijed", kaže Biden.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG