Linkovi

Ovog mjeseca počinje obuka ukrajinskih snaga na Patriotu


Sistem Patriot
Sistem Patriot

Američke snage započet će ovog mjeseca obuku ukrajinskih trupa da koriste protivvazdušni sistem patriot u Fort Sillu u Oklahomi, rekao je američki vojni zvaničnik u utorak za Glas Amerike.

Obuka oko 100 ukrajinskih vojnika - dovoljno za upravljanje i održavanje Patriota - trajat će nekoliko mjeseci, kaže zvaničnik

Fort Sill je dom terenske artiljerijske škole američke vojske.


Pentagon je također prošle sedmice najavio da će poslati 50 borbenih vozila Bradley u Ukrajinu kao dio nove runde vojne pomoći Kijevu kako bi pomogao ukrajinskim snagama u borbi protiv ruske invazije.

Vozila Bradley dolaze sa stotinama protivtenkovskih vođenih projektila i stotinama hiljada metaka, navodi se u zvaničnom dokumentu koji je u posjedu Glasu Amerike prije objave u petak.

„Nije tenk, ali je ubica tenka”, rekao je sekretar za štampu Pentagona, brigadni general Pat Ryder. „To će pružiti značajan poticaj ukrajinskim već impresivnim oklopnim sposobnostima i uvjereni smo da će im pomoći na bojnom polju.”

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG