Linkovi

Osuđujuća presuda Trumpu podijelila američki politički svijet


Demonstranti drže plakate i zastave ispred krivičnog suda na Manhattanu nakon objave osuđujuće presude Trumpu, New York, 30. maj 2024.
Demonstranti drže plakate i zastave ispred krivičnog suda na Manhattanu nakon objave osuđujuće presude Trumpu, New York, 30. maj 2024.

Historijska presuda bivšem američkom predsjedniku Donaldu Trumpu u četvrtak u njujorškom sudu izazvala je brzu reakciju cijelog političkog spektra.

Kampanja Trumpovog izbornog protivnika i demokratskog predsjedničkog kandidata, predsjednika Joea Bidena, rekla je da je odluka njujorškog žirija da osudi bivšeg predsjednika pokazala da niko nije iznad zakona.

"Donald Trump je oduvijek pogrešno vjerovao da se nikada neće suočiti s posljedicama zbog kršenja zakona radi lične koristi", navodi se u saopštenju Biden-Harrisove kampanje. "Ali presuda ne mijenja činjenicu da se američki narod suočava s jednostavnom stvarnošću. Još uvijek postoji samo jedan način da se Donald Trump zadrži podalje od Ovalne sobe: na glasačkoj kutiji."

Trumpova kampanja je u izjavi navela da on nije mogao imati pravično suđenje u jednom od liberalnijih područja nacije.

"Ovo je bila sramota. Ovo je bilo namješteno suđenje od strane sudije koji je bio korumpiran. To je montirano suđenje, sramota. Nisu nam dali promjenu mjesta. Bili smo na 5% ili 6% u ovom okrugu, u ovom području. Ovo je bilo namješteno, sramotno suđenje", rekao je Trump u izjavi.

Trumpova press konferencija nakon presude, New York, 30. maj 2024.
Trumpova press konferencija nakon presude, New York, 30. maj 2024.

Predsjedavajući američkog Predstavničkog doma Mike Johnson, visokorangirani republikanac, rekao je u izjavi: "Sramotan dan u američkoj historiji. Demokrate su navijale dok su osudile lidera protivničke stranke po smiješnim optužbama, zasnovanim na svjedočenju osobe koja je isključenja iz advokatske komore, koji je osuđen. Ovo je bila čisto politička vježba, a ne pravna.

Snaga sistema

Demokrate iz Kongresa rekli su da je presuda dokazala snagu američkog pravnog sistema.

Trumpove pristalice reagiraju na presudu, New York, 30. maj 2024.
Trumpove pristalice reagiraju na presudu, New York, 30. maj 2024.

"Pojedinac koji je osuđen za 34 krivična djela i ne poštuje vladavinu prava nije sposoban da vodi najveću naciju na svijetu", rekao je demokratski senator Sheldon Whitehouse, predsjedavajući podkomiteta za sudove Senata. "Samo u poštenim sudnicama bivši predsjednik nije bio u stanju lagati i maltretirati kako bi se izvukao iz nevolje. Amerikanci s dobrim razlogom vjeruju poroti."

Ova presuda je prvi put da je bivši predsjednik SAD-a osuđen za krivično djelo. Odluka, međutim, ne sprječava Trumpa da se kandiduje za funkciju, a suočava se sa dugotrajnim žalbenim procesom.

Barbara Perry, kopredsjedavajuća Predsjedničkog programa za usmenu historiju u Centru Miller Univerziteta Virginije, rekla je za Glas Amerike da će Trump, ako žalba ne uspije, označiti još jednu historijsku prvijenac za predsjednika SAD-a.

"Recimo da ova presuda za krivično djelo traje sve do 5. novembra, dana predsjedničkih izbora. Bio bi slučaj da, ako ostane na Floridi, državi u kojoj osuđenicima nije dozvoljeno da glasaju, bukvalno mu ne bude dozvoljeno da glasa za sebe", rekla je ona.

Republikanski senator Lindsey Graham je u svom saopštenju kritizirao proces koji je doveo do osuđujuće presude.

Arhiv - Senator Lindsey Graham
Arhiv - Senator Lindsey Graham

"Tužilac za političke hakere iznio je optužbe u jednom od najliberalnijih pravnih mjesta u zemlji. Odvratan i pristrasan sudija koji je trebalo da bude diskvalifikovan vodio je suđenje na način da obezbijedi osudu Donalda Trumpa", rekao je Graham.

Perry je osporila navode republikanaca da je suđenje bilo lažno.

"Većina objektivnih posmatrača bi rekla da je [ovo] bio veoma pošten sudija. Čak i ako su mislili da je sudija nepravedan, da li su mislili da je svih 12 porotnika nepravedno? Da li su mislili da su svi bili pristrasni?" ona je rekla. "Svih 12 ovih porotnika su odobrile obje strane u ovom suđenju, a da kažem da je cijeli naš pravni sistem laž, rekla bih da se to graniči gotovo s izdajom."

Glasnogovornik Bijele kuće Ian Sams rekao je: "Poštujemo vladavinu zakona i nemamo dodatnih komentara."

Trump se suočava i sa drugim krivičnim slučajevima po nepovezanim optužbama na Floridi, u Georgiji i Washingtonu.

XS
SM
MD
LG