Linkovi

Donald Trump proglašen krivim po svim tačkama optužnice


Donald Trump u sudnici suda u New Yorku, 30. maj 2024.
Donald Trump u sudnici suda u New Yorku, 30. maj 2024.

Porota suda u New Yorku proglasila je bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa krivim po sve 34 tačke optužnice u krivičnom procesu koji se protiv njega vodi po optužbama za falsifikovanje poslovne dokumentacije. Kazna će biti izrečena 11. jula.

Trump je prvi američki predsjednik koji je osuđen za krivično djelo.

Trump je mirno posmatrao porotu dok su pitani da potvrde osuđujuću presudu. Sudija Juan Merchan je rekao 12-članoj poroti: "Imali ste težak i stresan zadatak. Dali ste ovom slučaju pažnju koju zaslužuje."

Trump ima pravo uložiti žalbu na presudu.

Trumpu se sudilo da je falsifikovao poslovne dokumente da bi pokušao da zataška isplate porno glumici Stormy Daniels u posljednjim nedjeljama pred predsjedničke izbore 2016. godine.

Trump je tokom suđenja izjavio da je nevin i da nije imao seksualni odnos sa Daniels 2006. godine

Trump se obratio poslije presude

Trump se obratio ubrzo pošto je saopštena odluka porote. Ispred sudnice na Manhattanu ponovio je da je cijeli proces bio sramotan, i da ga je vodio "korumpirani sudija koji je u sukobu interesa".

Trump se obraća ispred sudnice na Manhattanu nakon osuđujuće presude.
Trump se obraća ispred sudnice na Manhattanu nakon osuđujuće presude.

"Ovo je namješteno i sramno suđenje. Pravu presudu će donijeti narod 5. novembra na izborima. Ja sam nevin čovjek, borim se za ustav, za ovu zemlju… Nastavićemo da se borimo i borićemo se do kraja", poručio je Trump.

Ponovio je da je proces politički motivisan od strane administracije Joea Bidena, koji mu je protivkandidat za Bijelu kuću.

Može li Trump biti predsjednik?

Da. Ustav SAD-a samo zahtijeva da predsjednici imaju najmanje 35 godina i da su američki državljani koji u zemlji žive 14 godina.

U teoriji, Trump bi mogao položiti zakletvu iz pritvora ili zatvora na dan inauguracije, 20. januara 2025, ako bi pobijedio Bidena.

Bidenov komentar poslije presude

Presudu je na X-u komentarisao i predsjednik Biden sa svog privatnog naloga: "Postoji samo jedan način da se Trump zaustavi da uđe u Ovalnu sobu – na biralištima".

Oglasio se i izborni štab Biden-Harris porukom da niko nije iznad zakona. U saopštenju je navedeno da je Trump bio u zabludi vjerujući da se nikada neće suočiti sa posljedicama kršenja zakona radi lične koristi.

"Ali presuda ne mijenja činjenicu da se američki narod suočava sa realnošću. I dalje postoji samo jedan način da se Trump zadrži dalje od Ovalne kancelarije: glasanjem. Osuđen ili ne – Trump će biti republikanski kandidat za predsjednika", navedeno je u saopštenju Biden-Harris kampanje.

Porota dodatno razmatrala dva svjedočenja

Porotnici su od sudije Juana Merchana tražili da im ponovi detaljne instrukcije koje im je dao prije nego što su počeli da vijećaju.

Nakon što je sudija ponovio polovinu instrukcija, porotnicima su iščitana svjedočenja bivšeg Trumpovog advokata Michaela Cohena i bivšeg izdavača jednog tabloida Davida Peckera.

Porotnici su željeli da dodatno razmotre svjedočenje Cohena koji je u Trumpovo ime isplatio 130.000 dolara Daniels da tokom predizborne kampanje ne bi govorila o svojoj aferi sa Trumpom 2006. godine.

Cohen je svjedočio da su on i Trump razgovarali o planu da mu bivši predsjednik vrati isplaćeni novac kroz isplate koje su prikazane kao pravni troškovi - zbog čega je i podignuta krivična optužnica.

Porotnici su također su tražili da ponovo vide svjedočenje Davida Peckera, bivšeg izdavača tabloida National Enquirer koji je poroti rekao da je radio sa Trumpom da spriječi objavljivanje priča koje bi mogle da budu štetne po njegovu predizbornu kampanju.

Trumpovi advokati rekli su da Cohenovo svjedočenje nije pouzdano, pozivajući se na to da je osuđivan za krivična djela i da je lagao u prošlosti. Sudija je porotnicima rekao da moraju pomno da razmotre njegovo svjedočenje zato što je saučesnik u djelima o kojima je govorio.

Tužioci navode da mailovi i i drugi dokazi potkrijepljuju Choenovo svjedočenje.

Prema anketama, između Trumpa i Bidena se vodi tijesna trka. Anketa Reutersa i Ipsosa međutim pokazuje da bi Trump mogao da izgubi podršku ako bude proglašen krivim.

Protiv bivšeg predsjednika su podignute još tri optužnice, ali se ne očekuje da će ta suđenja biti održana prije izbora u novembru. Trump se i u tim slučajevima izjasnio da nije kriv.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG