Linkovi

Podignuta optužnica protiv osnivača "Čuvara zakletve" zbog napada na Capitol


Stewart Rhodes
Stewart Rhodes

Američko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Stewarta Rhodesa, osnivača ultradesničarske organizacije "Čuvari zakletve" i još deset građana zbog kovanja zavjere i njihove uloge u napadu na zgradu Kongresa 6. januara 2021.

Riječ je o prvoj optužnici te vrste koja je definisana kao pokušaj zbacivanja, rušenja ili nasilnog uništavanja vlade Sjedinjenih Država.

Tužioci su ukazali da je Rhodes od kraja decembra 2020. koristio privatnu šifrovanu komunikaciju kako bi planirao da otputuje u Washington 6. januara. On i drugi članovi organizacije planirali su da sa sobom ponesu oružje kako bi pomogli tu akciju, navode tužioci.

„Dok su neki od članova te organizacije utrčali u zgradu u vojnoj opremi drugi su ostali van - postavljeni u tumove, kako su ih nazivali, snaga za brzo reagovanje – spremni da oružje prenesu u grad”, saopštio je tužilac.

Američki državni tužilac Merrick Garland, dan uoči godišnjice napada prošle sedmice, najavio je da će na odgovornost pozvati sve građane koji su umiješani u nerede.

Do sada je optuženo više od 725 za krivična dela koja su prostekla iz napada. Njih 165 su se izjasnili da su krivi, a najmanje 70 ih je osuđeno. Garland je rekao da će Sekretarijat za pravosuđe, kako se izrazio, pratiti činjenice gdje god da vode.

Više stotina pristalica bivšeg predsjednika Donalda Trumpa 6 . januara 2021. upalo je u Capitol u neuspjelom pokušaju da spreče kongresno potvrđivanje izborne pobjede aktuelnog predsjednika Sjedinjenih Država Joea Bidena.

"Čuvari zakletve" su ultradesničarska organizacija koja tvrdi da federalne vlasti ugrožavaju prava njenih članova i usredređena je na regrutovanje članstva iz redova penzionisanih ili aktivnih pripanika policije, vojske i hitnih službi.

XS
SM
MD
LG