Linkovi

Istraživanje javnog mnijenja: Većina odraslih smatra da je američka demokratija ugrožena


Flowers are placed along the razor wire fencing that now surrounds the US Capitol on Jan.15, 2021 in Washington, DC.
Flowers are placed along the razor wire fencing that now surrounds the US Capitol on Jan.15, 2021 in Washington, DC.

Istraživanje među odraslima u SAD-u pokazalo je da većina smatra da su demokratija i vladavina prava u zemlji ugroženi.

Šezdeset i šest posto ispitanika u anketi CBS News objavljenoj u nedjelju reklo je da je demokracija ili donekle ili vrlo ugrožena, a 33% ih je reklo da je demokracija sigurna.

Anketa dolazi nekoliko dana uoči godišnjice napada na američki Kapitol 6. januara prošle godine tokom kojeg su pristaše tadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa upali u Kongres dok su se zastupnici sastajali kako bi potvrdili izbornu pobjedu predsjednika Joea Bidena.

Među ispitanicima u anketi, 83% je reklo da ne odobrava nasilni ulazak u Capitol.

Većina je radnje uključenih kategorizirala kao pobunu, pokušaj rušenja američke vlade, pokušaj poništavanja izbora kako bi se Trump održao na vlasti, i također kao prosvjed koji je otišao predaleko.

Dok se zemlja priprema za kongresne izbore na sredini mandata ove godine, 68% ih je reklo da vide napad 6. januara kao znak sve većeg političkog nasilja u zemlji. Sa sljedećim predsjedničkim izborima 2024., 62% ispitanika reklo je da očekuje nasilje od strane gubitnika.

Dvije trećine ispitanika reklo je da smatra Bidena legitimnim pobjednikom izbora 2020., otprilike isti broj kao u anketi Sveučilišta Washington Post u Marylandu objavljenoj u subotu.

Anketa Posta također je uključila 45 % ispitanika koji su rekli da je Trump imao veliku odgovornost za napad, dok je 28 % odgovorilo da uopće nije.

To je također uključivalo dugoročni porast broja ljudi koji su rekli da je ponekad opravdano da građani poduzmu nasilne mjere protiv vlade. Posljednja anketa pokazala je da je 34% ispitanika odgovorilo potvrdno, u odnosu na 23% u 2015. i 13% u 1995. godini.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG