Linkovi

Ohio: Policija ubila tinejdžerku zbog prijetnje nožem


Tetka ubijene devojčice, Hazel Bryant, na mjestu incidenta.
Tetka ubijene devojčice, Hazel Bryant, na mjestu incidenta.

Policija u Columbusu, Ohio, ubila je Afroamerikanku koja je prijetila kuhinjskim nožem dvjema osobama, saopštili su zvaničnici.

Vlasti su ubijenu tinejdžerku opisali kao 15-godišnju djevojku. No, članovi porodice identificirali su je kao Makiyah Bryant, staru 16 godina.

Incident se dogodio istog dana kada je u Minneapolisu bivši policajac Derek Chauvin proglašen krivim za ubistvo Georgea Floyda.

Policija u Columbusu je nekoliko sati poslije pucnjave objavila snimak. Šef policije Michael Woods je rekao da su policajci došli na poziv zbog prijetnje nožem.

Kada su stigli na lice mjesta, zatekli su haotičnu scenu: ljude okupljene na ulici i tinejdžerku koja je uperila nož ka dvije žene od kojih je jedna pala na zemlju. Usporeni snimak je pokazao da je djevojka krenula da ubode drugu ženu i tada je policajac pucao u nju.

Djevojka se momentalno srušila na zemlju.

Policajac koji je pucao nije identifikovan, ali se na snimku naslućuje da je bijelac. Šef policije je rekao da će biti sklonjen sa dužnosti dok traje istraga.

Woods je rekao da je snimak objavljen zbog "transparentnosti", a da Istražni biro države Ohio (BCI) pokreće istragu o slučaju.

Na mjestu incidenta su se okupili građani da protestuju, a prema medijskim navodima, demonstacije su bile mirne.

Direktor gradske uprave za javnu bezbjednost Ned Pettus pozvao je na mir dok se istraga ne završi i ne utvrde sve činjenice.

"Ne možemo tražiti brze odgovore na uštrb tačnosti. BCI će sprovesti nezavisnu istragu koja će biti javna. Ako je policajac prekršio zakon, odgovaraće za to", rekao je.

Gradonačelnik Columbusa Andrew Ginther kazao je da, na prvi pogled, djeluje da je policajac pucao kako bi zaštitio drugu mladu osobu.

"Ali, jedna devojčica se večeras neće vratiti kući. Molite se za mir. Molićemo se za ovu porodicu, ovaj grad, naše komšije", rekao je gradonačelnik

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG