Linkovi

UN: Ruski raketni napadi na civilne ciljeve u Ukrajini mogli bi se smatrati ratnim zločinima


An emergency medical technician walks past a burning car after a Russian missile strike in Kyiv, Ukraine, Oct. 10, 2022.
An emergency medical technician walks past a burning car after a Russian missile strike in Kyiv, Ukraine, Oct. 10, 2022.

Ured visokog povjerenika UN-a za ljudska prava kaže da bi raketni napadi ruskih oružanih snaga na civilne ciljeve i infrastrukturu u nekoliko gradova u Ukrajini u ponedjeljak mogli predstavljati ratne zločine.

UN izvještava da je u ruskim napadima na gotovo desetak gradova, uključujući Kijev, Dnjepar i Zaporizhzhia, ubijeno najmanje 20 civila i ranjeno više od 100.

Promatrači UN-a kažu da se čini da je niz napada bio koordiniran. Kažu da je posebno šokantno mjesto i vrijeme udara kada su ljudi putovali na posao i vodili djecu u školu.

Glasnogovornica UN-a za ljudska prava Ravina Shamdasani rekla je da je meta bila kritična civilna infrastruktura, uključujući najmanje 12 energetskih postrojenja. Napomenula je da bi neki od ovih objekata mogli biti prijeko potrebni za preživljavanje civilnog stanovništva uoči hladnih zimskih mjeseci.

“Vidjeli smo priču o starijim ljudima zarobljenim u svojim domovima. Osobe s invaliditetom također nisu mogle pobjeći. Mislim, ovo je nesavjesno", rekla je. Moramo naglasiti da namjerno usmjeravanje napada na civile i civilne objekte, odnosno objekte koji nisu vojni ciljevi, predstavlja ratni zločin.

Ruski predsjednik Vladimir Putin kaže da su raketni napadi bili osveta za ono što je nazvao terorističkom eksplozijom koja je uništila dijelove mosta koji povezuje Rusiju s poluotokom Krim.

Shamdasani je rekao da su ruski ciljani napadi uništili ili oštetili mnoge stambene zgrade i ključne elektrane. Upozorila je da će nedostatak stalne opskrbe energijom za sprječavanje zimske hladnoće vjerovatno dovesti u opasnost živote posebno ranjivih ljudi.

"Pozivamo Rusku Federaciju da se suzdrži od daljnje eskalacije i da poduzme sve moguće mjere kako bi spriječila civilne žrtve i štetu nanesenu civilnoj infrastrukturi", rekla je.

Shamdasani je istaknuo da će promatračka misija UN-a za ljudska prava u Ukrajini pratiti razvoj rata u Ukrajini. Rekla je da će misija nastaviti potvrđivati civilne žrtve proizašle iz ovih napada i dokumentirati kršenja ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava diljem zemlje.

XS
SM
MD
LG