Linkovi

Lideri G7: Podržavati Ukrajinu dok god bude potrebno, Bjelorusija da se ne miješa


ARHIVA - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prisustvuje samitu lidera G7 putem video linka (Foto:Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS)
ARHIVA - Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski prisustvuje samitu lidera G7 putem video linka (Foto:Ukrainian Presidential Press Service/Handout via REUTERS)

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja svijeta (G7) najavila je u utorak da će podržavati Ukrajinu dok god bude potrebno i u saopštenju poslije virtuelnog razgovora upozorila na ozbiljne posljedice ako Rusija odluči da upotrijebi nuklearno oružje.

"Nastavićemo da pružamo finansijsku, humantiranu, vojnu, diplomatsku i pravnu podršku i bićemo čvrsto uz Ukrajinu dok god je potrebno", navodi se u zajedničkom saopštenju.

"Uvjerili smo predsjednika Zelenskog da smo odlučni u riješenosti da pružimo podršku koja je Ukrajini potrebna da zaštiti svoj suverenitet i teritorijalni integritet", poručuje se u saopštenju.

Takođe se osuđuju ruski raketni udari na Ukrajinu i ocjenjuje da napadi na civilno stanovništvo predstavljaju ratni zločin.

"Pozivaćemo predsjednika Putina i druge na odgovornost", navodi se u saopštenju.

Lideri su takođe kritikovali "neodgovornu nuklearnu retoriku" Rusije.

"Osuđujemo namjerne ruske eskalatorne poteze, uključujući djelimičnu mobilizaciju rezervista i neodgovornu nuklearnu retoriku, koja ugrožava globalni mir i bezbjednost. Ponavljamo da će na bilo kakvu rusku upotrebu hemijskog, biološkog ili nuklearnog oružja biti odgovoreno ozbiljnim posljedicama", poručili su lideri G7 poslije virtuelnog sastanka.

Ukrajinski predsjednik je tokom obraćanja na sastanku zatražio od lidera G7 da Ukrajinu snabdiju sa dovoljno kapaciteta za protivvazdušnu odbranu da zaustavi Rusiju.

Zelenski se takođe založio za nove, oštre sankcije protiv Moskve i ponovo odbacio mogućnost razgovora sa ruskim liderom Vladimirom Putinom. Od G7 je zatražio i da podrži međunarodnu misiju na granici Ukrajine i Bjelorusije.

Bjelorusija, najbliži saveznik Moskve, saopštila je da je počela vkežbe za procjenu "borbene gotovosti" nakon što je u ponedeljak naložila trupama da se sa ruskim snagama rasporede na granici sa Ukrajinom. Bjelorusija je dozvolila Rusiji da koristi njenu teritoriju za napad na Ukrajinu, ali još nije slala svoje vojnike preko granice. G7 je u saopštenju upozorio Bjelorusiju protiv dodatnog miješanja.

Ruske rakete pogodile su Ukrajinu drugi dan zaredom, nakon što je u desetinama napada širom zemlje u ponedeljak poginulo 20 osoba, ranjeno više od 100, a dijelovi zemlje ostali bez struje.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG