Linkovi

U ekskluzivnom interviewu predsjednika Obame za Glas Amerike glavna tema Afganistan


Predsjedndik Barack Obama i novinar Glasa Amerike André de Nesnera u Bijeloj kući 22. lipnja 2011.
Predsjedndik Barack Obama i novinar Glasa Amerike André de Nesnera u Bijeloj kući 22. lipnja 2011.

Američki predsjednik kaže da njegova odluka da počne povlačiti vojnike iz Afganistana ne znači da Sjedinjene Države ostavljaju tu zemlju

Predsjednik Barack Obama dao je ekskluzivni intervju Glasu Amerike u kojem je glavna tema bio Afganistan i početak postupnog povlačenja američkih vojnika iz te zemlje. Predsjednik Obama kaže da njegova odluka da počne povlačiti vojnike iz Afganistana ne znači da Sjedinjene Države ostavljaju tu zemlju.

Barack Obama: Imajte na umu da govorimo o deset tisuća vojnika do kraja ove godine i dodatne 23 tisuće do kraja sljedećeg ljeta – i još ćemo uvijek imati 68 tisuća vojnika kao dodatak vojnicima koalicijskih partnera. Dakle, i dalje ćemo imati značajnu vojnu nazočnost. A to signalizira da Afganistanci preuzimaju više i više odgovornosti na sebe.

Predsjednik Obama je rekao da njegova odluka nije temeljena na proračunskim kalkulacijama, već je temeljena na strategiji koju je iznio prije 18 mjeseci i u skladu je s onim što naziva tranzicijskim procesom u fazama.

Barack Obama: Već imamo Afganistance koji svakodnevno biju bitke, Afganistance koji umiru za svoju zemlju i svoju slobodu i svoj dignitet. A ono što mi želimo osigurati jest da budemo solidni partner u tom procesu, ali želimo i poslati signal afganistanskom narodu: ovo je naposljetku vaša zemlja i vi ćete imati odgovornosti.

Posljednjih mjeseci afganistanski predsjednik Hamid Karzai kritički se izražavao o Sjedinjenim Državama. Međutim, predsjednik Obama kaže da on u cjelini ima isti cilj.

Barack Obama: Očigledno je da će doći do napetosti u jednom teškom okruženju gdje imate veliki broj stranih vojnika u zemlji. Istina je da ponekad taktika na terenu, od dana do dana, rezultira u napetostima. Međutim, sve u svemu, njegov je interes da Afganistan ne postane sigurno utočište za teroriste, da se poštuje afganistanski Ustav. Obećanja koja je dao su ona koja ja u potpunosti promatram kao konzistentna s američkim interesima.

Predsjednik Obama je naglasio da se mora postići političko rješenje, ako se želi uspostaviti istinski mir u regiji.

Barack Obama: Međutim, uvjeti takovog političkog rješenja su bitne, i mi smo jasno dali do znanja koji su naši kriteriji. Poticat ćemo Afganistance, a i mi sami razgovarat ćemo s bilo kim. Međutim, morat će prekinuti veze s al-Qaidom, morat će se obvezati na poštivanja afganistanskog ustava i morat će prekinuti s nasiljem kao sredstvom za stjecanje političke moći. Ako poduzmu te korake, tad vjerujem da postoji velika vjerojatnost za stvaranje takvog političkog rješenja koje bi naposljetku dalo Afganistancima priliku da odahnu od 30 godina ratovanja.

Govoreći o odnosima Sjedinjenih Država s Pakistanom američki je predsjednik rekao da su ti odnosi postali s vremenom iskreniji.

Barack Obama:To dovodi do nekih stvarnih nesuglasica. Očigledno, operacija likvidacije Osame bin Ladena stvorila je dodatne napetosti, međutim, ja sam uvijek jasno davao Pakistancima na znanje da ako ga ikad pronađemo i imamo mogućnost da dođemo do njega, to ćemo i učiniti.

Predsjednik Obama je rekao da "Pakistan nema samo odgovornost, već i duboki interes da riješi problem terorističkih elemenata koji se još uvijek nalaze na njegovom teritoriju".

XS
SM
MD
LG