Linkovi

Plan predsjednika Obame o povlačenju vojnika iz Afganistana naširoko se promatra kao kompromis


Plan predsjednika Obame o povlačenju vojnika iz Afganistana naširoko se promatra kao kompromis
Plan predsjednika Obame o povlačenju vojnika iz Afganistana naširoko se promatra kao kompromis

Kako se čini Amerikanci imaju vrlo odlučne stavove o ratu koji traje skoro deset godina, u kojem je poginulo preko tisuću i petsto Amerikanaca i na koji su utrošene milijarde dolara

Plan predsjednik Obame o povlačenju tisuća američkih vojnika iz Afganistana, počevši od sljedećeg mjeseca, naširoko se promatra kao kompromis – više negoli su vodeći vojni časnici savjetovali, a ipak manje negoli su mnogi kongresni zastupnici željeli.

Jon i Dorothy Fersch iz Teksasa shvaćaju važnost rata u Afganistanu. Dva njihova unuka nalaze se tamo na službi. Gledali su govor predsjednika Obame i brinu da do povlačenja vojnika dolazi prerano i prebrzo.

"Moramo osigurati da to bude čvrsta zemlja kad odemo, a to kako se čini, još nije slučaj" - smatra John Fer.

Upravo suprotno mišljenje od drugih.

U Washingtonu:"Predugo su već tamo, a sad kad smo pronašli bin Ladena, mislim da bi rat trebalo završiti" - kaže jedna prolaznica.

U New Yorku: "To nije u redu, jednostavno nije u redu. To je bila jedna od njegovih platformi. Rekao je da će ih povući od tamo. Nije ih povukao. Deset tisuća nije dovoljno. Trideset tisuća nije dovoljno. Povucimo ih sve" - odlučno je reagirala prolaznica u New Yorku.

"Ne bismo se trebali baviti izgradnjom carstva ili izgradnjom država. To je uništilo Rimljane, a neće pomoći ni nama" - rekao je jedan muškarac također u New Yorku..

Tipično reakcije na Capitol Hillu idu uzduž stranačkih linija. Međutim, to nije bio slučaju s povlačenjem vojnika iz Afganistana. Republikanci su pružili izvjesnu podršku predsjednikovom planu. Predsjedatelj Zastupničkog Doma John Boehner: "Oprezno sam optimističan glede toga kamo se krećemo i kako ćemo tamo stići".

Dok su neki iz predsjednikove vlastite stranke izrazili određene rezerve, poput čelnice demokratske manjine u Zastupničkom domu Nancy Pelosi. "Mnogi od nas bi htjeli vidjeti da se to odvija brže od ovog što je iznio, međutim, još uvijek može".

Kako se čini Amerikanci imaju vrlo odlučne stavove o ratu koji traje skoro deset godina, u kojem je poginulo preko tisuću i petsto Amerikanaca i na koji su utrošene milijarde dolara.

XS
SM
MD
LG