Linkovi

BiH: NATO u četvrtak, pomoćnik Državnog sekretara SAD u petak


James O'Brien tokom saslušanja Komiteta za vanjske poslove Predstavničkog doma Sjedinjenih Država
James O'Brien tokom saslušanja Komiteta za vanjske poslove Predstavničkog doma Sjedinjenih Država

Pomoćnik američkog Državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja James O'Brien stiže u petak, 2. februara, u službenu posjetu Bosni i Hercegovini, potvrđeno za Radio Slobodna Evropa (RSE) iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.

O'Brien stiže u jeku secesionističkih prijetnji proruski orjentisane vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu Republici Srpskoj (RS) na čelu sa liderom vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Miloradom Dodikom.

Dodik, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, nalazi se na listi sankcija SAD i Velike Britanije zbog protuustavnog djelovanja.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i euroazijska pitanja je 25. januara tokom obraćanja u German Marshall Fund-u u Washingtonu izjavio da, kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, "pojedini lideri imaju koristi od nestabilnosti."

"I reforme će se suprostaviti takvoj praksi koju Dodik i drugi zagovaraju", dodao je.

O 'Brien je kazao i da lideri u Bosni i Hercegovini priznaju da moraju biti bolji u rješavanju određenih pitanja.

On je kazao i da je to prava promjena u odnosu na period od prije četiri ili pet godina.

Inače, pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja dolazi u vrijeme kada će u službenoj posjeti BiH biti članovi NATO-a, predvođeni zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Mirceaom Geoanom.

Oni u Sarajevu stižu 1. februara u dvodnevnu posjetu, na poziv Bosne i Hercegovine.

Predviđeno je da se prvog dana sastanu sa članovima Predsjedništva BiH.

Isti dan će biti održan i razgovor sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto i članovima Vijeća ministara BiH, a kasnije i sa predstavnicima Parlamentarne skupštine BiH.

Tokom drugog dana posjete, 2. februara, Geoana i ambasadori zemalja članica NATO-a će razgovarati i sa predstavnicima nevladinih organizacija, te sa studentima univerziteta iz Bosne i Hercegovine.

Planirano je da delegacija NATO-a posjeti i vojnu bazu Rajlovac kod Sarajeva, gdje će, kako je najavljeno, biti razgovora o "praktičnim aspektima saradnje između BiH i NATO-a".

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG