Linkovi

NATO će održati najveće vježbe od Hladnog rata sa 90.000 vojnika


ilustracija
ilustracija

NATO pokreće najveću vježbu od Hladnog rata, uvježbavajući kako bi američke trupe mogle da ojačaju evropske saveznike u zemljama koje se graniče s Rusijom ako dođe do sukoba sa "bliskim" protivnikom.

Oko 90.000 vojnika trebalo bi da se pridruži vježbama "Steadfast Defender 2024" koje će trajati do maja, rekao je u četvrtak glavni komandant alijanse Chris Cavoli.

Učestvovaće više od 50 brodova, od nosača aviona do razarača, kao i više od 80 borbenih aviona, helikoptera i dronova i najmanje 1.100 borbenih vozila, uključujući 133 tenka i 533 borbena vozila pješadije, saopšteno je iz NATO-a.

Cavoli je rekao da će ovim NATO uvježbati izvršenje regionalnih planova, prvih odbrambenih planova koje je su izradili u posljednjih nekoliko decenija, u kojima se detaljno opisuje kako će odgovoriti na ruski napad.

U najavi vježbi nisu imenovali direktno Rusiju. Ali, glavni strateški dokument NATO-a identifikuje Rusiju kao najznačajniju i direktnu prijetnju sigurnosti članica alijanse.

"Steadfast Defender 2024 će pokazati sposobnost NATO-a da brzo rasporedi snage iz Sjeverne Amerike i drugih dijelova alijanse kako bi ojačao odbranu Evrope", rečeno je iz NATO-a.

Do pojačanja će doći tokom "simuliranog scenarija sukoba sa sličnim protivnikom", rekao je Cavoli novinarima u Briselu nakon dvodnevnog sastanka nacionalnih načelnika odbrane.

Posljednje vježbe slične veličine bile su Reforger, tokom Hladnog rata 1988. sa 125.000 učesnika, i Trident Juncture 2018. sa 50.000 učesnika, prema podacima NATO-a.

Vojnici koji će učestvovati u vježbama, koje će uključivati simulacije dovođenja osoblja u Evropu, kao i vježbe na terenu, dolaziće iz zemalja NATO-a i Švedske, koja se nada da će se uskoro pridružiti alijansi.

Saveznici su utvrdili regionalne planove na samitu u Vilniusu 2023., čime je okončana duga era u kojoj NATO nije vidio potrebu za velikim odbrambenim planovima jer su zapadne zemlje vodile manje ratove u Afganistanu i Iraku i osjećali sigurnim da postsovjetska Rusija više ne predstavlja egzistencijalnu prijetnju.

Tokom drugog dijela vježbe "Steadfast Defender" poseban fokus će biti na raspoređivanju snaga za brzo reagovanje NATO-a u Poljskoj na istočnom krilu alijanse.

Druge lokacije vježbi bit će baltičke zemlje za koje se smatra da su najugroženije od potencijalnog ruskog napada, Njemačka, koja je centar za dolazeća pojačanje, i zemlje na granici alijanse kao što su Norveška i Rumunija.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG