Linkovi

Visoki NATO zvaničnik: Od ukrajinskog rata zavisi historija svijeta


Šef NATO vojnog komiteta, admiral Rob Bawer, januar 2023. (AP Photo/Virginia Mayo)
Šef NATO vojnog komiteta, admiral Rob Bawer, januar 2023. (AP Photo/Virginia Mayo)

Ukrajina već dvije godine vodi bitku za opstanak sa Rusijom, i zapadne vojske i politički lideri moraju drastično da promijene način na koji joj pomažu da se odbrani od invazije, rekao je visoki vojni zvaničnik NATO-a.

Šef vojnog komiteta NATO-a, admiral Rob Bawer, rekao je na sastanku alijanse da je strah od demokratije iza motiva ruskog predsjednika Vladimira Putina da uđe u rat.

Na dvodnevnim razgovorima u Briselu, najviši zvaničnici NATO-a će iznijeti detaljne planove o najvećim vojnim vježbama u Evropi poslije Hladnog rata, koje bi trebalo da se održe ove godine. Te vježbe bi trebalo da pokažu snagu NATO-a i posvećenost da brani savezničke zemlje od napada.

Kako rat stoji u mjestu, a pomoć SAD i EU za Ukrajinu postaje dio političkih borbi, Bawer apeluje da se pristup proširi na cijelo društvo i da ide iznad vojnog planiranja.

"Potrebno nam je da javni i privatni akteri promene način razmišljanja - od toga da je sve bilo planirano, predvidivo, da je moglo da se kontroliše i da je bilo fokusirano na efikasnost, do toga da bilo šta može da se desi u bilo kom trenutku. Da treba da očekujemo neočekivano", rekao je na otvaranju sastanka.

"Kako bismo bili potpuno efikasni u budućnosti, potrebno je da NATO transformiše način ratovanja", dodao je Bawer.

Sekretar za odbranu Velike Britanije Grant Shapps objavio je da će njegova zemlja poslati 20.000 vojnika kao dio vojnih vježbi NATO-a pod nazivom "Pouzdani branilac", a mnogi od njih će biti raspoređeni u istočnoj Evropi od februara do juna. Britanija će takođe poslati i borbene avione, ratne brodove i podmornice.

Dok se zalihe oružja ukrajinskih saveznika smanjuju, norveška vlada je najavila da će izdvojiti dodatnih 192 miliona dolara da ojača odbrambenu industriju jer "postoji potreba za većom količinom municije".

Norveški ministar odbrane Bjorn Arild Gram kazao je da je podizanje kapaciteta odbrane važno zbog Ukrajine, ali i nacionalne bezbjednosti Norveške.

Bawer je najavio da će NATO nastaviti da dugoročno podržava Ukrajinu.

"Danas je 693. dan rata za koji je Rusija mislila da će trajati tri dana. Ukrajina će imati našu podršku svakodnevno jer od ishoda tog rata zavisi i sudbina svijeta".

Bawer je dodao da "rat nikada nije vođen zbog realne prijetnje Rusiji od strane Ukrajine ili NATO-a".

"Ovaj rat se vodi jer se Rusija plaši demokratije, koja je moćnija od bilo kog oružja. Ako Ukrajinci mogu da imaju demokratska prava, onda će ih i Rusi uskoro poželjeti".

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG