Linkovi

James O'Brien u Skoplju: Države Zapadnog Balkana zajedničkim radom do EU


James O'Brien se obraća uoči sastanka lidera Zapadnog Balkana i EU o Planu rasta za Zapadni Balkan
James O'Brien se obraća uoči sastanka lidera Zapadnog Balkana i EU o Planu rasta za Zapadni Balkan

Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja James O'Brien izjavio je da su se sve države regiona Zapadni Balkan u Skoplju javno izjasnile da će raditi zajedno kako bi brže postale dio Evropske unije (EU).

"Nikada do sada nismo vidjeli plan poput EU Plana rasta za Zapadni Balkan. On ne kaže da se urade reforme koje će biti procjenjivane kasnije, on kaže da ukoliko države naprave određene reforme onda će njihove kompanije i stanovnici imati četiri slobode koje ima Evropska unija vrlo brzo", rekao je O'Brien.

O'Brien je u obraćanju uoči sastanka lidera Zapadnog Balkana i EU o Planu rasta za Zapadni Balkan, rekao da će sa predstavnicima država regiona Zapadni Balkan razviti praktične ideje koje će osloboditi ljude da razvijaju svoje ekonomije i praktične načine kako to uraditi.

"Pored svih političkih problema koje države regiona imaju, svaka vlada pristala je i sada se javno izjašnjava da će raditi zajedno kako bi njeni građani postali dio EU brže", rekao je on.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG