Linkovi

Novi ruski komandant: Napeto u područjima u kojima se odvija "specijalna vojna operacija"


Selo Visokopilja u Hersonskoj oblasti, koje je nedavno ponovo zauzela ukrajinska vojska, septembar 2022.
Selo Visokopilja u Hersonskoj oblasti, koje je nedavno ponovo zauzela ukrajinska vojska, septembar 2022.

Novi komandant ruskih snaga u Ukrajini izjavio je da je njegova vojska pod pritiskom ukrajinske ofanzive na jugu i istoku, u oblastima koje je Rusija nedavno anektirala.

Guverner anektirane Hersonske oblasti, kojeg je postavio Kremlj, je izjavio da će civili iz četiri grada oko rijeke Dnjepar biti evakuisani.

„Situacija u područjima gdje se odvija specijalna vojna operacija može se opisati kao napeta”, izjavio je komandant ruskih snaga Sergej Surovikin za televiziju Rusija 24.

Vladimir Rogov, član ruskog savjeta u Zaporožju na jugu, kaže da su ukrajinske snage preko noći intenzivirale granatiranje grada Enerhodar, koji su takođe zauzeli Rusi. On je na Telegramu napisao da su pogođena predgrađa i blizina termoelektrane.

Ruski vojnici ispred elektrane u Hersonskoj oblasti.
Ruski vojnici ispred elektrane u Hersonskoj oblasti.

Sa druge strane, ukrajinski gradonačelnik Enerhodra, Dmitro Orlov, kaže da su za granatiranje odgovorni Rusi.

Ukrajinska vojska je saopštila da su ruske snage u protekla 24 sata lansirale rakete u nekoliko regiona, uključujući i Kijev i Zaporožje.

I Ukrajina i Rusija negiraju da gađaju civilne mete, a Kijev optužuje Moskvu za ratne zločine.

Sukobi u Ukrajini sada se intenzivno vode na jugu i istoku. Rusija je grupisala vojsku u Kupjansku i Limanu na istoku i području između Nikolajeva i mjesta Krivi Ri u Hersonskoj oblasti – za koju komandant Surovikin kaže da je pod konstantnim napadom.

Surovikin je priznao da postoji opasnost da ukrajinska vojska uđe u grad Herson, sa zapadne obale Dnjepra. Rusija je na početku invazije osvojila Herson, koji je ujedno ostao i jedini veliki grad pod njenom komandom.

Vladimir Saldo, guverner Hersonske oblasti kojeg je postavila Rusija, kaže da će civili iz četiri grada biti evakuisani jer postoji opasnost od ukrajinskog napada.

„Ukrajinska strana se priprema za veliku ofanzivu. Ruska vojska će odgovoriti na to, a tamo gdje vojska dejstvuje, civilima nije mjesto”, rekao je on.

Prema njegovim riječima koje prenosi TASS, između 50 i 60 hiljada ljudi biće evakuisano u narednih šest dana.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG