Linkovi

NATO isporučuje Ukrajini sisteme za borbu protiv dronova 


Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je 18. oktobra da će NATO narednih dana isporučiti Ukrajini sisteme protivvazdušne odbrane.

On je to saopštio nakon upozorenja ukrajinskih vlasti da je u ruskim vazdušnim udarima uništena skoro trećina ukrajinskih elektrana.

Na bezbjednosnoj konferenciji u Berlinu Stoltenberg je kazao da će sistemi protivvazdušne odbrane pomoći Ukrajini da se odbrani od napada, uključujući i one bespilotnim iranskim letjelicama, koje su uzrokovale stradanja i razaranja u Ukrajini od početka novog ruskog talasa napada 10. oktobra.

Stoltenberg je rekao da je odgovor na te ruske napade da saveznici pojačaju isporuku sistema protivvazdušne odbrane.

„Najvažnija stvar koju možemo da uradimo je da ispunimo ono što su saveznici obećali, da pojačamo i isporučimo još više sistema protivvazdušne odbrane”, rekao je Stoltenberg.

NATO će, prema njegovim riječima, isporučiti Ukrajini i sisteme za suzbijanje specifične prijetnje - dronova, uključujući one iz Irana.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je ranije danas da su u ruskim napadima poslednjih dana pogođena i stambena naselja i energetska infrastruktura u Kijevu i drugim ukrajinskim gradovima.

Zelenski je na Twitteru napisao da su ti napadi izazvali nestanak struje širom Ukrajine, te da „nije ostalo prostora za pregovore” sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG