Linkovi

Pentagon nema informacije da je Iran, uz dronove, Rusiji obećao i isporuku raketa


Zastave Rusije i Irana (Foto: Reuters/VOA graphic)
Zastave Rusije i Irana (Foto: Reuters/VOA graphic)

Pentagon je saopštio da trenutno ne raspolaže informacijama koje bi potvrdile izvještaje da je Iran Rusiji pružio obećanja da će joj obezbijediti balističke rakete, uz dodatne količine dronova.

"Ne raspolažem informacijama koje bi tako nešto potvrdile", izjavio je brigadni general Patrick Ryder na brifingu za medije.

Agencija Reuters je prethodno izvijestila da je Iran dao obećanje Rusiji da će joj, osim dronova, obezbijediti i rakete zemlja-zemlja, pozivajući se na izjave dvoje visokih iranskih zvaničnika, kao i dvoje diplomata.

Dogovor je, kako izvještava Reuters postignut 6. oktobra, kada su prvi potpredsjednik Irana Mohamed Mohber, dvoje visokih zvaničnika iranske Revolucionarne garde, kao i zvaničnik Vrhovnog savjeta za nacionalnu bezbjednost, boravili u Moskvi povodom razgovora o isporuci naoružanja.

"Rusi su tražili više dronova i iranskih balističkih projektila sa većom preciznošću", izjavio je jedan od neimenovanih iranskih diplomata – upoznat sa detaljima tog putovanja.

Uz to, odbacio je tvrdnje zapadnih zvaničnika da takvi transferi naoružanja predstavljaju kršenje rezolucije Savjeta bezbjednosti UN iz 2015. donijetu povodom sporazuma o nuklearnom naoružanju.

"Gdje se naoružanje koristi nije pitanje za prodavca. Ne zauzimamo stranu u ukrajinskoj krizi kao što to čini Zapad. Želimo da se kriza okonča diplomatskim putem", rekao je iranski diplomata.

Istovremeno, neimenovani zapadni zvaničnik potvrdio je agenciji Reuters postojanje sporazuma između Irana i Rusije o obezbjeđivanju balističkih raketa kratkog dometa.

Tokom posljednjih nedjelja Ukrajina je prijavila znatan broj ruskih napada u kojima su upotrijebljene bespilotne letjelice iranske proizvodnje Shahed-136. Iran negira da je isporučio dronove Rusiji, dok je Kremlj u utorak odbacio tvrdnje da su u napadu na Ukrajinu korišćeni iranski dronovi.

State Department je saopštio da su u napadu počinjenom nad Kijevom u ponedjeljak upotrijebljeni iranski dronovi.

Portparolka Bijele kuće ocijenila je kao neistinite tvrdnje iranskih zvaničnika da Rusija ne koristi bespilotne letjelice proizvedene u toj zemlji za napade u Ukrajini.

Agencija Reuters prenela je procjene neimenovanog evropskog diplomate da je Rusiji sve teže da proizvodi oružje, imajući u vidu sankcije uvedene njenom industrijskom sektoru, i da se zbog toga sve više okreće uvozu iz Irana i Sjeverne Koreje.

"Dronovi i projektili su logičan sljedeći korak", rekao je evropski diplomata.

Agencija Reuters navodi i da iranske vlasti, ogorčene zapadnim ekononskim sankcijama, nastoje da osnaže strateške veze sa Rusijom nasuprot bloku zalivskih zemalja i Izraela koji je u formiranju – očekujući da bi takav savez naštetio poziciji Irana.

Više zemalja Evropske unije zatražilo je u ponedjeljak pooštravanje embarga protiv Irana zbog isporuke bespilotnih letjelica Rusiji – pošto je taj blok usaglasio poseban set sankcija zbog brutalne reakcije vlasti prilikom suzbijanja aktuelnih protesta u toj zemlji.

Sjedinjene Države saglasne su sa britanskim i francuskim procjenama da bi isporuka iranskih dronova Rusiji predstavljala kršenje Rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija - koja je, inače, podržala nuklearni sporazum sa Iranom postignut 2015.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG