Linkovi

Novi koronavirus: Širi se, ali rano za stanje uzbune


A worker in a protective suit is seen at the closed seafood market in Wuhan, Hubei province, China January 10, 2020. REUTERS/Stringer
A worker in a protective suit is seen at the closed seafood market in Wuhan, Hubei province, China January 10, 2020. REUTERS/Stringer

Svjetska zdravstvena organizacija - SZO je pozdravila napore Kine da obuzda epidemiju novog koronavirusa 2019-nCoV, posebno uvedene mjere ograničenja transporta i okupljanja na javnim mjestima. Obustavljena je većina saobraćaja u gradu Wuhan, koji ima oko 11 miliona stanovnika, a gdje su se i javili prvi slučajevi infekcije. Međutim, virus se nastavlja širiti.

Peking je otkazao proslave za Kinesku novu godinu, a kako javlja Reuters, nije moguć ni pristup Zabranjenom gradu.

Međutim, virus se nastavlja širiti. Nakon pojave prvog slučaja u SAD, SZO prijavljuje pojedinačni slučaj akutnog respiratornog sindroma s bubrežnim zatajenjem, izazvanog novim virusom u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Prema Globalnom sistemu upozoravanja i reakcija SZO, radi se o 49-godišnjem muškarcu iz Katara s istorijom putovanja u Kraljevinu Saudijsku Arabiju prije početka bolesti. Ubrzo nakon primanja na odjel intenzivne njege u Dohi, premješten je u Ujedinjeno Kraljevstvo gdje je Agencija za zaštitu zdravlja provela laboratorijsko testiranje i potvrdila novi virus.

Još 4 osobe u Škotskoj su pod nadzorom, iako infekcija novim koronavirusom još nije potvrđena u tim slučajevima.

Saudijsko ministarstvo zdravlja je u priopštenju za javnost naznačilo da su registrovali tri slučaja bolesti, dva državljana Saudijske Arabije i već spomenuti državljanin Katara koji je hospitaliziran u Britaniji. Prva dva pacijenta su preminula.

Prema izvještavanju francuskog lista Le Figaro ), sumnja se na prvi slučaj respiratornog oboljenja izazvanog novim koronavirusom u Francuskoj.​

Preko 600 lica je oboljelo, a sumnja se da je broj znatno veći. Za sada, od infekcije je preminulo 17 osoba. Kineski zdravstveni dužnosnici su potvrdili kako je 14 zdravstvenih radnika inficirano transmisijom sa jednog pacijenta.

Prema analizama genoma novog virusa, naučnici sumnjaju da je sa šišmiša preskočio na zmije, pa sa zmija na ljude, ali to još uvijek nije potvrđeno. U radu objavljenom 22. januara u Journal of Medical Virology, kineski naučnici pokazuju kako bi novi virus, 2019-nCoV, mogao imati prirodne rezervoare u ljuskavcima (pangolini), ježevima, šišmišima i zmijama. Oni smatraju kako su određene zmije najvjerovatniji prirodni rezervoar ovog virusa, ali drugi naučnici dovode ove nalaze u pitanje. Naime, koronavirusi najčešće inficiraju ptice i sisare, a dokazi da i zmije mogu biti inficirane su još uvijek tanki. Dosta naučnika smatra kako je neki sisar najbolji kandidat za izvor ove epidemije.

U četvrtak, 23. januara 2020. u kasnim poslijepodnevnim satima iz SZO su objavili kako još neće objaviti stanje uzbune od međunarodnog značaja usljed širenja novog virusa, objašnjavajući da je „još uvijek rano za to“.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG