Linkovi

Kina: Novi koronavirus se može prenositi s čovjeka na čovjeka


Travelers pass through a health screening checkpoint at Wuhan Tianhe International Airport in Wuhan in southern China's Hubei province, Tuesday, Jan. 21, 2020. A fourth person has died in an outbreak of a new coronavirus in China, authorities said…
Travelers pass through a health screening checkpoint at Wuhan Tianhe International Airport in Wuhan in southern China's Hubei province, Tuesday, Jan. 21, 2020. A fourth person has died in an outbreak of a new coronavirus in China, authorities said…

PEKING - Šef stručnog tima kineske vlade kaže kako je potvrđen prenos s čovjeka s čovjeka u epidemiji novog koronavirusa.

Državni kineski mediji objavili su u ponedjeljak da je vođa tima Nacionalne zdravstvene komisije rekao da su se dvije osobe na jugu Kine inficirale od članova porodice.

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je u ponedjeljak kako je ključno poduzeti sve moguće mjere u borbi protiv novog koronavirusa kojim je u zemlji zaraženo 217 ljudi.

Njegove primjedbe, koje je citirala državna televizija CCTV, uslijedile su istog dana kada je ta zemlja izvijestila o naglom porastu broja ljudi zaraženih novim oblikom virusne upale pluća, uključujući i prve slučajeve u glavnom gradu.

Epidemija je došla u najprometnije razdoblje putovanja, kada milioni Kineza putuju kako bi bili sa porodicama za doček Kineske Nove godine.

"Nedavna epidemija nove koronavirusne upale pluća u Wuhanu i drugim mjestima mora se shvatiti ozbiljno", rekao je Xi, a prema CCTV-u. "Partijski odbori, vlade i relevantni odjeli na svim razinama trebali bi na prvo mjesto staviti živote i zdravlje ljudi."

Oni bi trebali "osigurati da mase imaju miran i radostan Proljetni festival", dodao je.

Zdravstvene institucije u gradu Wuhanu, odakle se virus izgleda krenuo širiti, priopštile su kako je potvrđeno dodatnih 136 slučajeva u gradu koji sada ima ukupno 198 zaraženih pacijenata. U vrijeme vikenda preminuo je treći pacijent.

Pet osoba u Pekingu i 14 u južnoj kineskoj provinciji Guangdong dijagnosticirana je infekcija novim koronavirusom, izvijestio je državni službeni u ponedjeljak navečer. Ukupno je sedam sumnjivih slučajeva pronađeno u drugim dijelovima zemlje, uključujući provincije Sichuan i Yunnan na jugozapadu te Shanghai.

Zbog epidemije, susjedne države su u stanju privpravnosti jer milioni Kineza putuju za Lunarnu Novu godinu. Vlasti na Tajlandu i u Japanu već su identificirale najmanje tri slučaja, a svi su bili povezani s nedavnim putovanjima iz Kine.

Južna Koreja izvijestila je o svom prvom slučaju u ponedjeljak, kada se pokazalo da je 35-godišnja Kineskinja iz Wuhana pozitivna na novi koronavirus dan nakon dolaska u zračnu luku u Seulu. Žena je izolirana u državnoj bolnici u gradu Incheon, zapadno od Seula, kaže se u izjavi Korejskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG